Clafoutis is een verrukkelijk traditioneel Frans dessert. Veelal wordt dit gebak gemaakt met kersen. Maar doordat we hier een overdaad hadden aan pruimen, maakten we hiermee een heerlijke variant. Het beslag is vrij dun. Maar als het in de oven wordt gebakken, krijgt dit een zachte cake/puddingachtige textuur. Met dit basisrecept voor clafoutis kun je trouwens alle kanten op.
Nodig voor 4 personen
- 16 pruimen
- 40 g amandelpoeder
- 2 eieren
- 1 eigeel
- 85 ml room
- 85 ml melk
- 30 g bloem
- 40 g suiker, beetje extra
- 10 g vanille pudding poeder
- 1 zakje vanillesuiker (8g)
- 8 g bakpoeder
- snuifje zout
- 4 ramekins – crème brûlée schaaltjes
- beetje boter om vormpjes te beboteren
- poedersuiker voor de afwerking
Doen
- Klop de eieren, eigeel, suiker en vanillesuiker luchtig
- Voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de pruimen
- Roer tot een egaal beslag
- Beboter de ramekins
- Verdeel het beslag in de 4 schaaltjes
- Snij de pruimen doormidden, verwijder de pitten
- Leg de pruimen in de schaaltjes, strooi er een beetje extra suiker over
- Bak gedurende 22 á 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden
- Haal de schaaltjes uit de oven en bestrooi met poedersuiker
- Serveer lauw warm
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.