Gardiaan bier & arancini met ham. Een topmatch
Aperitief hapjes, Recepten

Gardiaan bier & arancini met ham. Een topmatch

Print Friendly, PDF & Email

In deze blog combineren we een nieuw Belgisch ambachtelijk bier, Gardiaan Blond, met de rijke smaken van Italië. Gardiaan is een zacht blond bier van 5,8% alcohol met florale toetsen, een fruitige hint en een aangename bitterheid. Dit toegankelijke en unieke speciaalbier, gebrouwen door Brouwerij Het Nest (Turnhout) in samenwerking met het Kapucijnenklooster van Meersel-Dreef zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.

Voor een nog leukere smaakbeleving maken we een passend hapje bij dit nieuwe kloosterbier, waarbij we de link tussen België en Italië opzoeken. Arancini zijn heerlijke gefrituurde risottoballetjes, een echte specialiteit in Italië. Wij geven hieraan een Belgische toets door bier te gebruiken in plaats van wijn in de risotto, daarnaast voegen we heerlijke Belgische boerenham toe.

Het verhaal achter Gardiaan is even inspirerend als de smaak. Geïnspireerd door Sint-Franciscus van Assisi en de wolf van Gubbio, symboliseert het bier harmonie en balans, perfect passend bij de gelijknamige legende van begrip en vrede. Dit verhaal vertelt hoe Sint-Franciscus, door vertrouwen en moed, de angst van de stad Gubbio overwon en een vredespact met een dreigende wolf sloot. Doorheen de Gardiaan Blond proef je dezelfde harmonie & balans. De garantie op genieten, smaak & ontspanning brengt ook hier zekerheid.

Gardiaan (zelfst.naamw)

  • Een gardiaan (van het Italiaanse woord voor wachter : guardiano) is een kloosteroverste bij de minderbroeders franciscanen of kapucijnen.
  • kloosterbewaarder, Fr. gardien
  • Nieuw Belgisch speciaalbier by Brouwerij Het Nest – Turnhout

Arancini met boerenham – Recept voor +- 35 risotto balletjes

  • 150 g risottorijst
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 sjalot
  • 1 klein teentje knoflook
  • 100 ml Gardiaan Blond
  • 50 g boter
  • 1 el fijngesneden bieslook en basilicum
  • 150 g gekookte boerenham
  • olijfolie

  • 2 eieren
  • bloem
  • paneermeel
  • enkele flesjes Gardiaan Blond

Doen:

  • Pel en snipper de ui en look. Fruit deze kort aan in een beetje olijfolie
  • Voeg de rijst toe en bak deze kort totdat ze glazig zien
  • Blus de risotto af met Gardiaan bier
  • Voeg de helft van de bouillon toe en laat de rijst op een laag pitje koken totdat het vocht opgenomen is.
  • Voeg beetje bij beetje bouillon toe aan de risotto en wacht tot het vocht opgenomen is door de rijst. Dit herhaal je totdat de rijst gaar is
  • Snij ondertussen de boerenham in fijne blokjes
  • Voeg de boerenham, boter, bieslook en basilicum toe. Roer goed om
  • Breng de risotto op smaak met peper en zout
  • Stort de rijst in een kom en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen (in de koelkast)
  • Rol balletjes van de rijst ter grootte van een bitterbal
  • Klop de eieren los met een scheutje water in een diep bord of een schaal
  • Doe het paneermeel in een tweede schaal en bloem in een derde schaal
  • Haal het risotto balletje eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel
  • Laat de balletjes opstijven in de koelkast
  • Bak de arancini ongeveer vijf minuten goudbruin in frituurvet
  • Schenk een heerlijk frisse Gardiaan Blond in
  • Geniet!

Advertentie – Dit recept behoort tot een samenwerking tussen Kris Kookt & Brouwerij Het Nest


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *