Panna cotta met pruimen, cumble en porto
Recepten, Zoetigheden

Panna cotta met pruimen, crumble en porto

Print Friendly, PDF & Email

Deze vanille panna cotta met pruimen, crumble van hazelnoten en porto is een feestje op je bord! De romige panna cotta wordt heerlijk gecombineerd met zoetzure pruimen, een knapperige crumble en een vleugje porto. Perfect als zomers dessert. Snel en simpel te maken, maar met een wow-factor die iedereen zal verrassen! In dit recept gaan we aan de slag met twee soorten porto. Zo gebruiken we de Offley Tawny in de compote van pruimen. De Offley Porto Late Bottled Vintage 2018 schenken we bij het dessert. Rode port is trouwens perfect om te serveren bij het dessert in plaats van als aperitief. Door zijn hogere alcoholgehalte en rijke, zoete smaak kan porto voor een maaltijd te zwaar en overweldigend zijn. Bij desserts daarentegen, verrijkt porto de zoete en complexe smaken, wat zorgt voor een harmonieus en verfijnd match.

Vanille panna cotta

  • 250 ml room
  • 170 ml melk
  • 45 g suiker
  • 3 blaadje gelatine (1.66gram/blaadje)
  • 1/2 vanillestok

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Warm de room en melk op tot aan het kookpunt
  • Snijd de vanillestok in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes en de halve vanillestok toe aan de melk en de room
  • Zet het vuur uit
  • Voeg de gelatine toe aan de warme room en melk. Roer tot deze is opgelost
  • Laat de room mengeling volledig afkoelen, maar nog niet opstijven
  • Verdeel de panna cotta in siliconen vormpjes of 4 glazen
  • Laat dit minstens 4 uur opstijven in de koelkast

Crumble van hazelnoten

  • 50 g boter, kamertemperatuur
  • 50 g kandijsuiker
  • 50 g bloem
  • 75 g hazelnoten (grof gehakt)
  • snuifje grof zeezout

  • Maak een mengeling van boter, bloem, suiker en hazelnoten
  • Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
  • Strooi er een beetje grof zeezout over
  • Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
  • Roer halverwege de crumble om met een vork

Compote van pruimen met porto

  • 250 g pruimen
  • 50 ml Offley Tawny port
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 á 2 el suiker (naar eigen smaak)
  • Ontpit de pruimen, snij deze in grove stukken
  • Doe de pruimen, port, vanillesuiker en suiker in een steelpan
  • Breng dit aan de kook
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen
  • Laat volledig afkoelen in de koelkast

Afwerking

  • Leg de panna cotta voorzichtig op de borden
  • Lepel er een beetje compote van pruimen over
  • Werk af met crumble
  • Smakelijk!

Ruby, Tawny of LBV?

Port is een versterkte wijn uit Portugal, beschikbaar in diverse stijlen. Ruby port heeft een diepe robijnrode kleur en een fruitige smaak met tonen van kersen en bessen. Deze heeft een gemiddelde rijping van 2 tot 3 jaar op de fles. Tawny port daarentegen rijpt langer in kleinere vaten, waardoor het een bruinachtige kleur en complexe smaken van karamel, noten en gedroogd fruit krijgt. Late Bottled Vintage (LBV) port komt van één oogstjaar, rijpt 4-6 jaar in vaten, en combineert de rijke intensiteit van vintage port met toegankelijkheid.


Advertentie – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Alcobrands


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *