Madeleines - Heerlijk vers gebakken
Recepten, Zoetigheden

Vers gebakken Madeleines – Krokant en smeuïg

Print Friendly, PDF & Email

Madeleines, je kent ze wel. Die droge cakejes uit de supermarkt. Maar je kan ze natuurlijk ook kennen van op restaurant. Daar krijg je wel eens een vers gebakken madeleine na je etentje. Zalig lekker warm, beetje krokant en smeuïg aan de binnenkant. We hebben heel wat pogingen ondernomen om deze madeleines te krijgen zoals we ze zouden willen. Veelal zakten ze terug ineen. Maar met dit eenvoudige recept lukken ze altijd.

Nodig – Voor ongeveer 20 stuks

  • 1 ei
  • 2 eiwitten
  • 110 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 65 g zelfrijzende bloem
  • 40 g amandelpoeder
  • 110 g boter
  • 10 g honing
  • 1/2 tl baking soda / bicarbonaat
  • zeste van 1/2 citroen ( en sinaasappel)

Doen

  • Warm de boter en honing op
  • Giet dit in de mengkom van je keukenrobot. Laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur
  • Voeg alle overige ingrediënten toe
  • Meng het deeg tot een egale massa
  • Laat dit 5 minuten kloppen op hoge snelheid
  • Doe het beslag in een spuitzak
  • Laat dit 1 nacht rusten in de koelkast
  • Haal het deeg 30 minuten voor gebruik uit de koelkast
  • Warm de oven op (onder en bovenwarmte) tot 200 graden
  • Smeer de bakvorm voor madeleines in met een klontje boter
  • Spuit het deeg in de vormpjes (+- 20 g deeg per cakeje)
  • Zet de vormpjes in het midden van de oven
  • Bak gedurende 9 á 10 minuten. Verlaag de temperatuur van de oven na 2 minuten naar 150 graden
  • Laat de madeleines even afkoelen
  • Proef en geniet

Tip. Maak een beurre noisette voor een nog lekkerder resultaat


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *