Één van mijn voornemens van 2015 was om verse paté te maken. Net op het nippertje is me dat nog gelukt ook. Maar zo een grote blok paté eet je natuurlijk niet alleen. Zo gingen we met familie Kerstmis vieren in de Ardennen. Op tafel verscheen alvast huis gemaakte paté en eigen gerookte ham, over die ham later meer.
Voor deze paté haalde ik inspiratie uit de kookboeken van De Superette en Dierendonck, verschillende recepten online en het advies van onze slager. Ik maakte drie verschillende recepten met drie verschillende samenstellingen en bereidingswijzen. De laatste poging was de beste. Het keelspek, buikspek en de lever maal ik helemaal fijn, de varkensschouder deed ik door een grove vleesmolen voor de structuur in de paté. Hierbij het recept
Nodig voor 1 paté vorm van Le Creuset (28 cm).
- 300 g keelspek
- 300 g buikspek
- 150 g varkensschouder
- 150 g varkenslever
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 3 jeneverbessen
- 1 el groene peperbolletjes
- 4 blaadjes laurier
- 1 el graanmosterd
- 1 dl donker bier (bv. Rochefort 8)
- 1 dl rundbouillon of Lacroix Touch of taste
- peper, zout, nootmuskaat
- 150 g ontbijtspek
Doen:
- Maal het keelspek en buikspek in een cutter tot deze helemaal fijn is (vraag dit eventueel aan je slager)
- Doe de jeneverbessen in de vijzen en plet deze fijn
- Was de lever en verwijder eventuele vliezen
- Maal de lever samen met de geplette jeneverbessen en 1 laurierblad fijn in een cutter
- Snij de varkensschouder in stukken van 2 cm en maal deze grof door een vleesmolen
- Kuis de uien en knoflook, snij deze fijn. Stoof de ui en knoflook aan met een beetje boter
- Meng al het vlees goed tot een egale massa, meng het ei en de aangestoofde ui/look hieronder
- Breng op smaak met bouillon, groene peperbolletjes, bier, mosterd, peper, zout en nootmuskaat
- Bekleed de paté vorm met het ontbijtspek
- Doe het rauwe vleesmengsel in de paté vorm, leg nog enkel laurierbladen en jeneverbessen bovenop
- Dek de vorm af met aluminiumfolie of het deksel van de vorm
- Bak deze au bain marie gedurende 1 uur op 150 graden in de oven
- Verwijder de aluminiumfolie of het deksel, verhoog de temperatuur tot 180
- Bak nog 15 minuten, laat afkoelen en nadien een nachtje rusten in de koelkast
Serveer deze paté als aperitief of met een goed stuk boerenbrood en een frisse salade
daar ben ik wel jaloers op op deze bereiding
eet ik heel graag en zeker in de koude winterdagen…mooie foto’s en het ziet er heel geslaagd uit!
liefs
Thanx,
Het is wel wat werk, maar het loont de moeite !!
Ziet er inderdaad heerlijk uit!
Ik veronderstel dat de bain-marie 150°C in de oven is, klopt dit?
Klopt idd Bart
Beste
Bedankt om je recept te delen. Ik vraag me gewoon af hoeveel laurierbladeren je moet mixen, zie (Maal de lever samen met de geplette jeneverbessen en laurierbladeren fijn in een cutter). Heeft dit geen scherp smaak aan je paté? Ooit heb ik soep gemixt met een laurierblad er in, en dit was niet te pruimen. Vandaar mij vraag. alvast bedankt
Bedankt voor de opmerking.
Ik maal 1 laurierblad, de drie andere gebruik ik voor de afwerking.
Succes!
Hoi, ik kwam toevallig nog op deze pagina uit toen mijn eerste paté in de oven stond. Het werd er eentje met Patrijs 300 gr., buikspek 300 gr en kippenlevers 200 gr. Kruiding met Peper en colorozo zout en ook porto en cognac en een handvol pistachenoten ging er ook nog in. Ik ben zeer tevreden over de structuur en de kleur en de smaak is eigenlijk ook ok maar er zit een licht zurig geurtje aan. Nu heb ik ergens gelezen dat dit door de lever zou kunnen komen…?? Wat is jouw ervaring, ooit al voorgehad…??
Beste Nico,
Bedankt voor uw reactie.
Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt.
Nu heeft Paté sowieso een specifieke geur, misschien daarmee.
Alvast succes!
Beste Kris, bedankt voor je antwoord. Ik heb bij een volgende poging de cognac weggelaten en alleen maar voor porto gegaan en dat gaf toch ook al een heel verschil.
Groeten
Nico
Al onze vleesoverschotten gaan in de diepvriezer, kip, steak, lam, varken ols ons doos redelijk gevuld is = 1 deel, kopen we 1 deel vet zoet spek, en 1 deel varkenslever, alles door de vleesmolen, en gereedmaken volgens recept, steeds een goede smaak, en zuinig.