Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken
Barbecue, Recepten

Koud gerookte zalm – Zelf zalm roken – Van pekelen tot roken

Koud gerookte zalm

Een jaar of vier geleden kocht ik eens een rookoven. Ik moest dat hebben, je kent dat wel. Ik heb die destijds misschien twee keer gebruikt. Nadien stond deze te verkommeren in ons tuinhuis. Tot grote ergernis van mijn vriendin.

Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken

Niet dat de rookoven in de weg stond ofzo. Maar ik had er eens zalm op gerookt. Die was zo lekker dat ze er regelmatig achter bleef vragen. Mijn gedachten over die koud gerookte zalm waren blijkbaar wat vervaagd. Want ik wist echt niet meer dat deze zo lekker kon zijn.

Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken

Zalm 777 – Koud gerookte zalm

Na enkele jaren hebben we dus de rookoven van onder het stof gehaald. Ik friste mijn recept een beetje op en begon er terug aan. Ik was blijkbaar ook vergeten hoe gemakkelijk het eigenlijk is. Het enige dat je nodig hebt is een mooi stuk zalm en een klein beetje geduld. Drie maal 7 uur: 7 u pekelen, 7 u roken en 7u rusten.

Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken

Voor koud roken zijn de wintermaanden de ideale periode. De naam zegt het zelf, koud roken. Je moet zien dat de temperatuur niet boven de 23 graden stijgt in je rookoven. Plaats de rookoven dus altijd in de schaduw. 

Benut de ruimte van je rookoven. Rook bijvoorbeeld ook wat amandelen, boter of olie tezamen met de zalm.

Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken

Nodig:

  • 400 g verse zalm, met vel
  • 100 g grof zeezout
  • 20 g suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 tl jeneverbessen
  • 2 takjes tijm
  • 1 tl mosterdzaad
  • rookmot

Koud gerookte zalm - Zelf zalm roken

Van pekelen tot roken:

  • Maal de kruiden fijn in de vijzel
  • Meng de kruiden met het grof zeezout en de suiker
  • Bestrooi de zalm royaal met het pekelzout
  • Doe de zalm en het overige pekelzout in een vacuümzak, trek dit vacuüm.
  • Laat de zalm gedurende 7 u pekelen in de koelkast
  • Haal de zalm uit de vacuümzak, spoel het overtollig zout af de zalm
  • Plaats de zalm gedurende enkele uren terug in de koelkast om te drogen
  • Vul ondertussen de koudrookgenerator met rookmot, steek deze aan zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft
  • Leg de zalm bovenaan op de rooster
  • Let erop dat de rookoven kan ventileren en de rook kan ontsnappen om bittere rooksmaak te voorkomen
  • Laat de zalm gedurende 7 u roken
  • Haal de zalm uit de rookoven
  • Wrijf de zalm in met 1 el olijfolie
  • Pak de zalm in in plasticfolie en laat deze 1 nacht rusten in de koelkast zodat de smaken kunnen absorberen
  • Snij de zalm in dunne plakjes
  • Serveer naar eigen smaak met fijngesnipperde ui

Nota: Heb je geen vacumeertoestel. Leg dan de zalm met pekelzout op een bord, dek dit stevig al met plasticfolie. Laat dit 9 u pekelen in plaats van 7 u.

koudrookgenerator  - zelf zalm roken

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *