Asperges op Vlaamse wijze is een klassieke bereiding van asperges met boter, ei en peterselie. Toch wel één van mijn favoriete asperge gerechten waarbij het product in ere wordt gehouden. Ik vond het dan ook erg leuk om hier een vernieuwde versie van te maken met carpaccio van asperges, rauw gemarineerde asperges, crumble en crème van peterselie & kwartelei.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 12 asperges
- 12 kwarteleitjes
- olijfolie
- klontje boter
- witte wijn azijn
- peper en zout
Crème van peterselie
- 1 hand vol peterselie
- 80 g room
Crumble van peterselie
- 1 hand vol peterselie
- 1 witte boterham
Werkwijze:
Asperges:
- Schil de asperges van kop tot teen en breek het kontje er af
- Zet een kookpot op met koud water, snuifje zout en een klontje boter
- Doe 8 asperges in het water en breng dit naar het kookpunt
- Als het water kookt zet je het vuur uit en wacht je tot de asperges zinken (5 á 10 minuten). Nu zijn ze gaar
- Haal de asperges uit het water en laat afkoelen
- Maak met een dunschiller van de andere 4 asperges dunne slierten
- Besprenkel deze met olijfolie, witte wijn azijn en kruid met peper en zout
Crème van peterselie
- Mix de peterselie met de room tot een mooie egale crème
- Breng op smaak met peper en zout
Crumble van peterselie
- Snij de korstjes van het brood
- Maal de boterham fijn in een keukenmachine
- Hak de peterselie grof en voeg deze toe aan de keuken machine
- Maal verder tot alles heel fijn is
- Rooster dit in een anti-aanbak pan zonder vetstof
- Kruid met peper en zout
- Laat afkoelen
Afwerking
- Snij dunne plakjes (Carpaccio) van de gekookte asperges en dresseer deze op bord (2 asperges per persoon)
- Wrijf deze in met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout
- Bak ondertussen spiegeleitjes van de kwarteleitjes
- Leg de kwarteleitjes op de asperges
- Werk af met toefjes crème van asperge, crumble van peterselie en de gemarineerde rauwe asperge
Bekijk hier het recept van de originele versie (Asperges op Vlaamse wijze)