Van restaurant naar bistro-bar,
Chef Thomas Baeyens behoort met zijn restaurant L’ Amitié al enkele jaren bij de No-Nonsens restaurants van België. Een trend die beter gekend gaat als Bistronomie. Toch voelde Thomas de drang om te vernieuwen en nog meer in te spelen op de veranderende eetgewoontes.
In de categorie Bistronomie kom je heel wat verschillende namen tegen zoals Bistro, Bistrot, Resto, Brasserie, Resto bar & Gastro bar. Het zijn deze laatste twee die Thomas helemaal heeft uitpuurd in zijn vernieuwde L’ Amitié. De zaak ging een aantal weken dicht en werd helemaal verbouwd volgens het ontwerp van interieurarchitect Lieven Musschoot.
Bistro-Bar L’Amitié
Het concept, het interieur en de menukaart ondergingen dus een volledige switch. De klassieke, lange meer gangen menu’s maakten plaats voor een gevarieerde kaart met ruime keuze. Zo is de menukaart onderverdeeld in Small plates “Cold & Tasty” of “Nice & Warm”, Bits & Bites, Charcuterie, Cheese & Sweets. Een concept en menukaart waar wij alvast fan van zijn.
Ook de openingsuren werden aangepast. Zo is Bistro-Bar L’Amitié doorlopend open van 12h tot 24h (Zondag en maandag gesloten). Je kan hier terecht voor een heerlijke lunch & diner, maar ook voor simpelweg een goed glas wijn en een bordje charcuterie. De Coppa met venkel is hier trouwens een must-taste.
In Food We Trust,
Het was ondertussen al wel drie jaar geleden dat we L’Amitié bezocht hadden. Na de vernieuwde wending die Thomas aan zijn restaurant gaf, was het hoog tijd voor een re-visit. We nemen plaats aan tafel en genieten van een heerlijk glaasje Blanquette de Limoux – Le Moulin van Domaine J. Laurens. Hierbij kwamen alvast enkel Bits & Bites op tafel.
Huisbereide hummus met verse koriander en grissini’s
Pan can tomate
Een verbluffend assortiment charcuterie, met de coppa met venkel uit Toscanië als mijn favoriet
Bij de volgende gerechten serveerde sommelier Kevin Matters een overheerlijke Olaszrizling 2015 van Szaszi Endre. Terwijl er bij het eerste gerecht tinten van sinaas naar boven kwamen bij deze wijn, Werden vooral de kruiden benadrukt bij het proeven van het tweede gerecht. Een topwijn die ik onmiddellijk opnieuw zou bestellen.
Huisgemarineerde zalm met sinaas, zure room & mierikswortel
Mijn favoriete gerecht van de avond was waarschijnlijk deze carpaccio van Cecina (gezouten en gedroogd rundvlees) met op lage temperatuur gegaarde ganzenlever, rammenas en een truffelvinaigrette
Ook de rode wijn die de revue passeerde deze avond werd enorm gesmaakt: Les vignerons d’Estézargues van Domaine de Pierredon – Vallée du Rhône
St-jacobsvrucht, crème van zuurkool, pompoen
Hoewel wij enorme liefhebbers zijn van inktvis, vonden we dit gerecht een beetje minder. De inktvis werd traag gegaard, nadien gefrituurd en geserveerd met gekonfijte aardappel en rouille. Het geheel was iets te zout en de inktvis miste voor ons persoonlijk iets.
We waren die inktvis dan ook al snel vergeten na dit verbluffende stukje buikspek. Perfect gegaard en geserveerd met rode biet & krokante zuurkool
Ook het dessert was een topper van formaat. Ik ben zot op citroentaart, maar veelal is deze veel te zoet. Misschien kunnen we deze citroentaart zelfs bekronen tot de beste die we ooit hebben geproefd. De bodem krokant, de citroencrème mooi smeuïg en fris zuur, dit alles afgewerkt met kort gebrande merenque. Gewoonweg top! Na dit fantastische diner sloten we af met een cocktail bij Bar Burbure. Twee top zaken op één avond, beide zijn trouwens genomineerd zijn voor de VENUEZ Hospitality Awards 16 (Best bar concept & Best Restyling). Meer over Bar Burbure binnenkort op de blog.
Bistro-Bar L’Amitié – Vlaamse Kaai 43 – 2000 Antwerpen
Reserveer online
Dank je wel voor de vermelding van de Blanquette, Kris. Ik ben verheugd dat hij jou gesmaakt heeft.
De mousserende wijnen van het domein Laurens vind je hier: https://www.levipe.be/nl/estate/domaine-j-laurens