Chocoladebrownie met rode biet,
Als er nog eens iemand tegen mij zegt “Ik lust geen rode biet”, dan serveer ik hem deze overheerlijke chocoladebrownie met rode biet. Smeuïg, smaakvol en boordevol smaak. We serveren deze brownie we met ganache van chocolade en port, blauwe bessen, kiemen van rode biet en sorbet van kers. In het glas schenken we de Graham’s Six Grapes.
Graham’s Six Grapes Reserve Port
Six Grapes Reserve is een unieke Port van top porthuis Graham’s. De opvallende afbeelding van de zes trossen druiven op de fles is het eeuwenoude kwaliteitskeurmerk van Graham dat wordt gebruikt voor de allerbeste wijnen uit de beste wijngaarden.
Six Grapes rijpt gedurende één tot twee jaar in doorgewinterde houten vaten. De port wordt gebotteld als hij nog relatief jong is om zijn frisheid en karakteristieke weelde te behouden. Na het bottelen is het klaar om (koel) geserveerd te worden (12 en 16 º Celsius). Open kan je de fles nog 2 tot 4 weken bewaren.
Chocoladebrownie met rode biet:
- 130 pure chocolade
- 100 g boter
- 2 eieren
- 150 g gekookte rode biet
- 70 g zelfrijzende bloem
- 1/2 el cacao poeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el bakpoeder
- 90 g suiker
- 1 el cacao nibs
- snuifje zout
Doen:
- Smelt de chocolade en de boter au bain marie
- Klop de eieren, suiker en vanillesuiker tot een luchtige massa
- Spatel de bloem en het bakpoeder hieronder
- Mix de rode biet fijn
- Maak een egaal beslag van de gesmolten chocolade/boter, suiker/eieren/bloem en de fijngemixte rode biet
- Voeg bakpoeder, cacao, cacao nibs en een snuifje zout toe
- Giet het beslag in een bakvorm van 22×22 cm
- Bak gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden
Ganache van chocolade en port
- 120 g pure chocolade
- 60 g room
- 20 g boter
- 50 ml port
Doen:
- Warm de room en boter zachtjes op totdat de boter is gesmolten
- Zet het vuur uit, voeg de chocolade toe
- Roer tot chocolade volledig is opgelost
- Voeg port toe, roer tot de ganache egaal is
- Giet deze in een spuitzak en bewaar op kamertemperatuur
Overige ingrediënten:
- kiemen van rode biet
- sorbet van kers
- blauwe bessen
Serveren:
- Snij de chocolade brownie met rode biet in porties, leg deze op bord
- Leg wat scheuten van rode biet op het bord
- Maak een mooie quenelle van de sorbet, leg deze op de scheuten
- Spuit enkele toefjes ganache op het bord
- Werk af met blauwe bessen
- Serveer hierbij een heerlijk glaasje Graham’s Six Grapes
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.
Hey Kris,dit ga ik maken voor zaterdag, zelfs de kersensorbet ga ik zelf maken. Ik ben echt benieuwd, want rode biet is toch niet gewoon voor een dessert hè. Ik laat je nog wat weten!!Groetjes, Leen