Aperitivo: Parmaham, torta fritta en prosecco
Aperitief hapjes, Recepten

Aperitivo: Parmaham, torta fritta en prosecco

Parma,

September dit jaar stond er een korte trip richting Parma op de planning. Dit voor Festival del Prosciutto di Parma. Tijdens dit festival stellen verschillende producenten hun deuren open voor het publiek. Op het Piazza Giuseppe Garibaldi staat er een pop-up van Prosciutto di Parma waar je terecht kan voor een heerlijke degustatie.

Parmaham, torta fritta en prosecco,

Zowel ’s middags, bij het aperitief als ’s avonds stond er een heerlijk bordje Parmaham op tafel. Telkens voorzien van krokant gebakken torta fritta en een bruisend glas prosecco. We vonden het een smaakvol idee om deze traditie ook tijdens de feestdagen verder te zetten.

Aperitivo: Parmaham, torta fritta en prosecco

Ga langs de slager voor enkele flinterdunne plakjes Parmaham en serveer deze als aperitief met krokant gebakken “Gnocco fritto” of “Torta fritta”. Tot halverwege de twintigste eeuw was Torta fritta trouwens het populairste streetfood van Italië op volksfeesten.

  • 120 g bloem
  • 5 g verse gist
  • 14 g olijfolie
  • 5 g zout
  • 60 g water
  • Parmaham

  • Verkruimel de gist in een groot glas, voeg de helft van het lauwe water toe en meng het geheel met je vingers, zorg ervoor dat de gist goed opgelost wordt.
  • Voeg twee eetlepels bloem aan het mengsel toe en roer het door elkaar 
  • Voeg vervolgens de overige bloem, olijfolie en het zout toe.
  • Kneed tot een zacht en elastisch deeg, maak er een bal van en leg deze in een kom
  • Dek het af met een schone keukendoek en laat het deeg 3 uur rijzen zodat het gist ongestoord zijn werk kan doen.
  • Wanneer het deeg drie keer zo groot volume gekregen heeft, is het klaar
  • Rol het deeg uit met een deegrol of pastamachine tot een dikte van ongeveer 3 mm
  • Laat dit terug 1 uur rusten
  • Snij het deeg in vierkanten en frituur ze in reuzel of frietvet tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat ze uitdruppelen op keukenpapier en serveer ze warm, samen met prosciutto di Parma.
Aperitivo: Parmaham, torta fritta en prosecco

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Conny de Jager zegt:

    Fijne feestdagen gewenst aan jou en je dierbaren Kris,
    Conny de Jager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *