Cocktails met olijfolie zijn niet zo voor de hand liggend. We kregen de vraag van olijfolieproducent Casa Astrid of we hier eens mee wilden experimenteren. Een uitdaging die we niet uit de weg gingen. Op de blog vind je al verschillende artikels over ons bezoek aan Casa Astrid in Italië, een Casa Astrid spritz en een cocktail met espuma van olijfolie.
Wat de olie van Casa Astrid zo uniek maakt? De olijven worden extra vroeg geplukt, wanneer ze nog groen zijn. Op deze manier behouden ze alle oxidanten en vitaminen. Al het goede van de olijfolie komt zo ook effectief in de fles terecht. Er zit maximum 24 uur tijd tussen het oogsten van de olijven en het bottelen van de olijfolie. Alle producten worden ecologisch verpakt in roestvrije stalen flessen. Is je fles leeg dan kan je gewoon een ecologische navulling bestellen.
Cocktails met olijfolie
Fat washed Negroni
Fat washed, klinkt misschien heel erg raar, maar het is eigenlijk een slimme cocktailtechniek die een hartige smaak toevoegt aan sterke drank. Door bijvoorbeeld olijfolie en gin samen te voegen neemt de gin smaken af van de olijfolie. Als je dit nadien laat rusten in de diepvries verwijder je de olijfolie heel gemakkelijk. De gin die overblijft is geïnfuseerd met smaken van de olijfolie
Fat washed gin:
- 80 ml gin
- 15 ml olijfolie
Doen:
- Giet de olijfolie bij de gin. Roer kort
- Laat dit een paar uur tot één dag op kamertemperatuur staan
- Zet de mengeling in de diepvriezer zodat de olijfolie gaat stollen
- Verwijder de olijfolie, bewaar de gin voor de cocktail
Nodig voor 1 cocktail:
- 30 ml Fat washed gin
- 30 ml rode vermouth
- 30 ml Campari
- ijsblokjes
- schijfje sinaasappel
Doen:
- Schenk de gin, rode vermout & Campari in een tumbler glas gevuld met ijs
- Roer 10 seconden, werk af met een schijfje sinaasappel
Gin – Olijfolie – Sour
De Sour cocktail is een van de meest klassieke cocktails. Denk bijvoorbeeld maar aan de whisky Sour. In deze creatie gaan we aan de slag met gin, Green Chartreuse en olijfolie. Het resultaat, een heerlijk fris kruidige sour cocktail met subtiele tinten van olijfolie.
Nodig voor 1 cocktail:
- 30 ml gin
- 30 ml Green Chartreuse
- 30 ml vers citroensap
- 10 ml suikersiroop
- 1 eiwit
- 15 ml olijfolie
- ijsblokjes
- nootmuskaat voor de afwerking
Doen:
- Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijsblokjes
- Shake krachtig
- Doe enkele ijsblokjes in een cocktailglas
- Strain de cocktail in het cocktailglas
- Werk af met een snuifje nootmuskaat
Scroppino met olijfolie
Als laatste in het rijtje van ‘Cocktails met olijfolie’ maken we Scroppino. Scroppino is een Italiaans drankje dat geserveerd kan worden in plaats van sorbet of als dessert. Het is super simpel om te maken en je hebt daarnaast maar 4 ingrediënten nodig. Traditioneel wordt dit gemaakt met citroensorbetijs, prosecco en wodka. Wij voegen nog een beetje olijfolie toe voor een extra touch.
Nodig voor 4 personen
- 125 ml prosecco
- 30 ml wodka
- 250 ml citroensorbet
- olijfolie
Doen:
- Haal de citroensorbet een kwartiertje voor je wil beginnen aan het recept uit de vriezer
- Roer snel en krachtig door met een garde tot er een smeuïge massa ontstaat
- Schenk de wodka en prosecco erbij en roer nog even snel door
- Giet de Scroppino in glazen
- Werk af met enkele druppels olijfolie
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.