Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst of couscous van bloemkool maakte enkele jaren geleden zijn intreden in onze keukens. Deze groenten kan je perfect gebruiken als koolhydraat arme vervanger voor gewone rijst. Zo maakten we vorige zomer als eens een heerlijk frisse bloemkool couscous salade met komkommer, verse tuinkruiden, granaatappel en pijnboompitten. Ideaal voor bij de barbecue.
Deze keer gebruiken we de bloemkoolrijst echt als vervanger van de rijst. Zo brengen we de bloemkoolrijst op smaak met verschillende gewokte groeten zoals prei, paprika en champignons. Hierbij serveren we heerlijk sappige Oosterse varkensreepjes. Als afwerking lente-uitjes en koriander. Naar eigen smaak kan je er nog wat geroosterde noten over strooien.
Nodig voor 2 personen
- 1/2 bloemkool
- 1 ui
- 1 prei
- 250 g champignons
- 1 rode paprika
- 1/2 bussel lente uitjes
- 1 plantje verse koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember
- 350 g varkensvlees
- 1/2 rode peper
- 2 el ketchap
- 2 el sojasaus
- olijfolie
Doen
- Verwijder de bladeren van de bloemkool
- Maal de bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine tot de grootte van rijstkorrels. Zet deze even apart
- Snij het varkensvlees in reepjes
- Rasp de look en de gember
- Meng voor de Oosterse saus de helft van de look en gember met de ketchap, sojasaus en fijngesneden rode peper
- Snij de ui, prei, paprika en champignons in blokjes of reepjes
- Warm in een ruime wok een scheut olijfolie op
- Wok hierin alles groenten beetgaar, breng deze op smaak met peper en zout
- Voeg de overige look en gember toe aan de wok
- Voeg de bloemkoolrijst toe, roer alles goed onder elkaar
- Warm de bloemkoolrijst op een zacht vuurtje op
- Breng eventueel nog eens op smaak met peper en zout
- Bak ondertussen de varkensreepjes gaar
- Voeg op het einde de Oosterde saus toe
- Bak nog even verder zodat de saus mooi rond de varkensreepjes gaat kleven
- Serveer de varkensreepjes met de groeten en bloemkoolrijst
- Werk af met fijngesneden lente uitjes en blaadjes koriander
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.