Pasta alla puttanesca
Pasta puttanesca of spaghetti alla puttanesca is een pittig, eerder gezouten klassiek Italiaans pastagerecht dat in het midden van de twintigste eeuw werd uitgevonden. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook. Wij voegen enkel aubergine toe zodat we iets meer groenten hebben in dit recept. Hoewel ik persoonlijk helemaal geen liefhebber ben van olijven en ansjovis, vond ik deze pastaschotel overheerlijk.
Nodig:
- 200 g pasta (spaghetti)
- 3 tomaten
- 10 kerstomaten
- 30 á 40 g ansjovis
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 sjalot
- 1 klein teentje knoflook
- 2 el kappertjes
- 1 el fijngesneden peterselie
- 40 g groene en zwarte olijven
- 1/2 (of 1 kleine) aubergine
- olijfolie
- peper en zout
Doen:
- Plet de look, snij de sjalot fijn,
- Snij de olijven in 4 en de ansjovis in stukjes
- Snij de tomaten en aubergine in blokjes
- Warm in een ruime kookpot een scheut olijfolie op
- Voeg hieraan de sjalot, look, kappertjes, olijven, ansjovis, tomaat en de stukjes aubergine toe
- Stoof alles zo’n 10 minuten lang in de hete olie, op een matig vuur. Roer regelmatig. Alle ingrediënten moeten een beetje in mekaar ‘versmolten’ zijn.
- Kook ondertussen de pasta beetgaar
- Doe de pasta in de kookpot met saus.
- Meng alle ingrediënten zorgvuldig door mekaar.
- Kruid eventueel met peper van de molen
- Serveer de pasta alla puttanesca in diepe borden
- Werk af met peterselie en Parmezaanse kaas
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt