Plattekaastaart met een krokante bodem van noten en haverkoekjes en een topping met gingerbeer en rabarber
Recepten, Zoetigheden

Plattekaastaart met rabarber en mango

Print Friendly, PDF & Email

Plattekaastaart met rabarber

Plattekaastaart, kwarktaart, cheesecake, …. . Je kan dit noemen zoals je wilt. Doordat het grootste deel van onze vulling uit plattekaas bestaat, kiezen we voor de benaming van plattekaastaart. Bij dit soort taarten bestaat de bodem veelal uit gemalen koekjes met boter. Bij dit recept is dat niet anders, toch bakken we onze bodem even krokant in de oven. Daarnaast gaan we ook aan de slag met ‘Zùsto‘. Een suikervervanger met 75% minder calorieën dan suiker. Het heeft echter wel dezelfde smaak, waardoor de kwaliteit behouden blijft. Het grootste voordeel vind ikzelf de 1 op 1 verhouding. Zo blijven de verhoudingen in je recept exact hetzelfde.

Aardbei en rabarber is één van de meest voorkomende combinatie bij een plattekaastaart. Ikzelf ben zot op aardbeien, maar niet meer zodra ze warm zijn geweest. Daarom ging ik opzoek naar ander fruit om te combineren met rabarber. Zo kwam ik uit bij mango, de zoetigheid van dit stukje fruit pas heerlijk bij de fris zure rabarber.

Nodig voor 1 taart

  • Extra benodigdheden: Springvorm (23 cm), bakpapier

Bodem

  • 150 g gemengde noten
  • 150 g haverkoekjes (vers of uit de supermarkt)
  • 90 g boter
  • 2 theelepels Zùsto 
  • 1 eiwit
  • snuifje zout

Doen:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Maal eerst de noten fijn, voeg daaraan de haverhoekjes toe. Maal tot de koekjes fijn zijn
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Meng de Zùsto, boter, eiwit en zout onder het noten-koekjesmengsel
  • Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm
  • Verdeel het noten-koekjesmengsel in de vorm, druk met de achterkant van een lepel het mengsel stevig aan in je vorm
  • Bak gedurende 15 tot 18 minuten in de oven
  • Laat de bodem nadien volledig afkoelen

Vulling

  • 7.5 g gelatine
  • 60 g eidooier
  • 115 g Zùsto 
  • 30 g mandarine napoleon
  • 500 g plattekaas
  • 175 g Griekse yoghurt
  • 1 limoen (rasp)

Doen

  • Week de gelatine in koud water
  • Mix de eidooiers met de helft van de Zùsto licht en schuimig
  • Verwarm de mandarine napoleon, voeg de uitgeknepen gelatine toe. Zet het vuur uit, roer tot alles is opgelost
  • Meng de plattekaas en yoghurt onder elkaar
  • Meng hier de opgewarmde mandarine napoleon en de rest van de Zùsto onder
  • Spatel er het eiermengsel en rasp van limoen onder
  • Bedek de rand van de springvorm met bakpapier
  • Giet de vulling op de afgekoelde koekjesbodem
  • Plaats dit gedurende 2 uur in de koelkast om op te stijven

Topping van rabarber en mango

  • 150 g verse rabarber
  • 100 g mango
  • 1 dl gingerbeer
  • 3 g gelatine
  • Zùsto (naar smaak)

Doen

  • Week de gelatine in koud water
  • Snij de mango en rabarber in fijne blokjes
  • Doe deze samen met het gingerbeer in een steelpannetjes
  • Breng aan de kook, laat zachtjes pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt
  • Proef en voeg naar eigen smaak de Zùsto toe
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
  • Zet het vuur uit, roer tot alles is opgelost
  • Laat de topping afkoelen in het steelpannetje tot ongeveer 30 graden
  • Giet de topping op de afgekoelde plattekaastaart
  • Laat dit opnieuw 2 uur opstijven in de koelkast
  • Geniet

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *