Havermoutkoekjes
Deze havermoutkoekjes zijn zeker niet de gezondste die je online zal vinden. Omdat we van heerlijk krokante koekjes houden, gebruiken we natuurlijk ook boter, bloem en suiker. Maar door de grote hoeveelheid havermout in dit recept zijn ze sowiezo gezonder dan vele andere koekjes.


We voegen aan dit recept ook zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad en noten toe. Ook deze ingrediënten zijn gezond, maar zorgen vooral voor een heerlijke smaak in de koekjes. Heb je bv een notenallergie, of lust je niet graag pompoenpitten? Deze kan je eventueel ook achterwege laten. Je kan de koekjes na het bakken nog deppen in gesmolten chocolade voor een nog feestelijker resultaat.
Recept voor ongeveer 50 koekjes
- 190 g havermout
- 115 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- snuifje zout
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 170 g boter, kamertemperatuur
- 40 g chocoladeparels
- 50 g gemengde noten
- 3 el melk
- 20 g chiazaad
- 1 el zonnebloempitten
- 1 el pompoenpitten
Doen
- Hak de noten fijn
- Meng het chiazaad met melk, laat de zaadjes wellen
- Maak een koekjesdeeg van havermout, bloem, suiker, boter en het ei
- Voeg bakpoeder, baking soda en vanillesuiker toe
- Meng op het einde de noten, pitten, chiazaad en chocolade toe
- Kneed het deeg tot alles goed is gemengd
- Maak kleine bolletjes van het deeg, leg deze op een bakplaat met bakpapier
- Drukt deze plat met een vork zodat je mooie ronde koekjes krijgt
- Bak de koekjes ongeveer 15 á 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden
- Geniet


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Ik heb ze gemaakt…en mss zijn ze idd niet de gezondste koekjes die er zijn maar ze zijn wel verdomd lekker ….je kan de suiker vervangen door honing en ik heb ze met fijn gesneden granny Smith appelen gedaan en zonder noten…15 minuutjes was voldoende op 175 graden….goed recept…..
Leuk om te horen!