Bowl: Aardbei – Yoghurt
Dit is een enorm makkelijk aardbei dessert waar toch alles smaken en structuren in aanwezig zijn. Een bowl die het gevoel van de lente weerkaatst. Zomerse aardbeien, fris zure yoghurt, krokante zandkoekjes en de bouillon van gember en citroengras zorgt voor de nodige punch. Gewoonweg een top combinatie waarmee je iedereen zal bekoren.
Aardbei, een zomerse lekkernij
Hoewel aardbeien tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn, doen deze mij toch aan de lente en zomer denken. Op een boogscheut van Hoogstraten kopen we ze meestal rechtstreeks bij de boer. Glanzend rood, gaaf en sappig. Aardbeien zijn dan ook ideaal als ontbijt, tussendoortje of om te verwerken in een zomers dessert als dit.
Aardbeien, gezond?
De aardbei is rijk aan natuurlijke antioxidanten en is caloriearm, maar wist je dat zij ook een hoger gehalte vitamine C bevat dan een sinaasappel? Aardbeien helpen je dus bij het behouden van een goede gezondheid. Zonder de toevoegingen van dit dessert meegeteld natuurlijk.
Recept:
- aardbeien
- zandkoekjes
- Griekse yoghurt
- jonge verse kruiden (bv. zuring en postelein)
Bouillon:
- 2.5 dl water
- 1 stengel citroengras
- zeste van 1 limoen
- 1 cm gember
- suiker of zoetstof
Doen:
- Snij het citroengras doormidden, rasp de gember fijn
- Breng de gember en citroengras met het water en zeste van citroen aan de kook
- Voeg een beetje suiker toe (50g) naar eigen smaak
- Laat de bouillon volledig afkoelen in de koelkast
- Verwijder het kroontje van de aardbeien, snij de aardbeien in 4
- Verdeel de aardbeien in schaaltjes
- Voeg koude bouillon toe tot de aardbeien half onder staan
- Werk deze af met enkele toefjes Griekse yoghurt
- Verkruimel hier enkele zandkoekjes over
- Werk af met verse kruiden
Variant:
Deze toch redelijk gezonde aardbei creatie kan je serveren als tussendoortje of licht dessert. Maar wil je steviger dessert dan kan je dit gerecht afwerken met een bolletje vanille ijs. Lijkt mij ideaal na een stevige barbecue, zo kan iedereen zelf kiezen tussen een licht dessert of variant met een bolletje ijs.
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.