Zagreb - Citytrip / Foodtour - Kroatië
Recepten

Recept inspiratie voor de feestdagen – 2023

Print Friendly, PDF & Email

Dit jaar presenteren we met trots een mooie selectie van 15 feestelijke recepten. Deze recepten zijn toegankelijk, inspirerend en brengen gegarandeerd een vleugje magie in jouw keuken. Maak van dit jaar een onvergetelijk culinair avontuur met onze feestelijke creaties. Elk jaar opnieuw denk ik ‘Oh wat zagen onze feestelijke recepten er vorig jaar toch zo mooi uit’. Bekijk daarom zeker eens onze eindejaarsmenu’s van voorbije jaren 2016201720182019, 2020, 2021 en 2022.


Cocktail: Pompoen, Rum & Elixir D’Anvers

Cocktails met pompoen zijn een hele uitdaging. We hadden enkele test gedaan met pompoenpuree. Maar het resultaat was redelijk flets. Maar deze cocktail met pompoensap, rum en Elixir D’Anvers is echt overheerlijk. Voor de durvers dus een heerlijk verrassend aperitief tijdens de feestdagen.


Whipped Feta dip met chimichurri

Deze verrukkelijke combinatie van romige, luchtige feta en de pittige, kruidige smaken van chimichurri is als een feestje in je mond. Feta is van zichzelf vrij stevig en kruimelig, maar deze maak je romig door Griekse yoghurt toe te voegen. Serveer er wat flatbread, dipstokjes of gewoon rauwe groentjes bij om te dippen en je hebt een heerlijk aperitiefhapje.


Apero: Champagne & arancini met garnaal

Tijdens de feestdagen wordt er al een een fles champagne bovengehaald. Hiervoor gingen we opzoek naar een smaakvol en elegant hapje om daarbij te serveren.  We kwamen uit bij arancini of risotto balletjes. Een heerlijke specialiteit uit Sicilië waaraan we een elegante Belgische toets geven. Zo bereiden we kleine arancini met grijze garnalen.


Gefrituurde artisjok en yoghurtdip

Krokant gefrituurde artisjok met een smaakvolle dip van yoghurt en basilicum. Een verrassend en overheerlijk aperitiefhapje waarmee je iedereen zal verrassen.


Gehaktballetje ‘Tikka Masala’

Iedereen kent kip ‘Tikka Masala’. Wij verwerken dit in een smaakvol en origineel hapje. Een krokantje van rijstpapier met een Oosters kippengehaktballetje en yoghurtdip ‘Tikka Masala’.


Tartaar van in de oven gepofte groenten met burrata en basilicum

In dit recept maken we een heerlijke tartaar van in de oven gepofte wintergroenten. We garen o.a. pastinaak, wortel, rode biet en knolselder gedurende 60 minuten op 160 graden in de oven. Hier maken we een klassieke tartaar van met worcestershire, mosterd, kappertjes en fijngesneden sjalot. Verder komt er burrata, geroosterde pijnboompitten en basilicum bij. Een heerlijk voorgerecht, zelf voor de echte vleesliefhebbers!


Tataki van lam met salsa verde en croutons

Het lamsvlees wordt kort aangebraden, zodat het nog sappig en vol van smaak blijft. De salsa verde van verse kruiden, knoflook, olijfolie en citroensap voegt een verfrissende noot toe aan dit recept. Een heerlijke symfonie van smaken en texturen dus.


Knolselder – Garnalen – Hollandaise – Eitje64

Dit is misschien wel één van mijn meest feestelijke eindejaarsrecepten. We poffen een hele knolselder gedurende 70 minuten in de oven. Daarbij komt een eitje dat 60 minuten gegaard is op 64 graden, grijze garnalen en een heerlijke hollandaisesaus


Stoofpotje van kalkoen met Waldorfsalade

Kersttradities krijgen een smaakvolle twist! De klassiek gevulde kalkoen met Kerstmis wordt omgetoverd tot een heerlijk stoofpotje van kalkoen, geserveerd met een verfrissende Waldorfsalade. Om een gevulde kalkoen klaar te maken zit je al snel met een gezelschap van 8 personen aan tafel. Maar kerstfeestjes zijn soms ook veel kleiner. Dit recept is perfect voor 4 á 5 personen.


Lamskroon met aardappelen, tomaat en olijf

Dit is zo een feestelijk recept dat je makkelijk op tafel zet. Ideaal voor deze nazomer, maar evengoed voor de aankomende feestdagen. We bakken de lamskroon met een kruidenkorst van boter, Parmezaanse kaas, paneermeel en verse kruiden. Verder bakken we hierbij krieltjes, partjes tomaat en olijven in de oven. Met ‘Nectar, de nieuwe kleur van Le Creuset breng je met deze ovenschaal een extra zonnestraal tot op jouw tafel. 


Bladerdeeg – Mango – Ijs van Oesterstout

In dit recept maken we voor de eerste keer ijs zonder ijsmachine. We stonden versteld van de heerlijke structuur van dit ijs. Zo eenvoudig en Zo lekker! Als smaakje voegen we Oesterstout van de scheldebrouwerij toe. Zo kregen we een heerlijk fluweelzacht ijs met tonen van mokka, karamel en mout. We serveren een bolletje van dit ijs op een heerlijk bladerdeegtaartje met tartaar van mango.


Peer – Chocolade – Crema catalana – Elixir

Feest! Dit is het tweede dessert uit onze eindejaar suggesties. Brunoise van peer met Elixir D’ Anvers, crumble van noten en chocolade, vanille-ijs en een espuma van crema catalana met Elixir D’ Anvers.


Pompoenbrownie, popcorn en pompoenmojito

Een dessertje gebaseerd op pompoen. Pompoen-brownie met pumpkin spice popcorn, gesuikerde pompoenpitten en een sausje van pompoen en witte chocolade. Om de pompoen trend helemaal door te trekken maken we hierbij een zalig lekkere pompoen mojito.


Meer dessert inspiratie nodig? Klik hier voor 8 desserts in een glaasje


Pistache financiers – Zacht, smeuïg en zalig lekker

Dit minimalistische Franse cakeje is super simpel te maken. Roer de ingrediënten door elkaar en spuit het beslag in de vormpjes. Het resultaat is zacht van binnen met een lichte crunch aan de buitenkant. Ideaal om te serveren bij de koffie.


Laphroaig Select – Ananas – Gember – Anijs

Drie verrassende cocktails om je eindejaarsmenu mee af te sluiten. Met ananas, gember of anijs, aan jullie de keuze


Ons recept voor 2024, een lepel geluk, een snuifje succes. Liefde als kruid, vriendschap als basis, gezondheid als essentie. Mix met passie, proef het leven en geniet van elke hap. Serveer een feestelijk jaar!

Als kers op de taart, sluiten we het jaar af met een enorm mooie bekroning. We zijn trots en dankbaar dat we dit jaar op Nr.93 in de foodie top 100 ‘The most inspirational foodies van 2023’ by June staan. Iets waar we als bescheiden blogger, maar vooral als persoon en foodie enorm blij mee zijn. Dit is een mooie bekroning voor de blog.

We zijn dan ook ongelofelijk trots en blij dat we dit jaar meer dan 270 000 bezoekers kregen over onze virtuele vloer. Het is ontzettend leuk dat we zoveel lezers kunnen inspireren met onze recepten. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws. 

Fijne feesten en al het beste voor 2024.!
Kris & Sofie


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *