Lamskroon met aardappelen, tomaat en olijf
Hoofdgerechten, Recepten

Lamskroon met aardappelen, tomaat en olijf

Print Friendly, PDF & Email

Dit is zo een feestelijk recept dat je makkelijk op tafel zet. Ideaal voor deze nazomer, maar evengoed voor de aankomende feestdagen. We bakken de lamskroon met een kruidenkorst van boter, Parmezaanse kaas, paneermeel en verse kruiden. Verder bakken we hierbij krieltjes, partjes tomaat en olijven in de oven. Met ‘Nectar, de nieuwe kleur van Le Creuset breng je met deze ovenschaal een extra zonnestraal tot op jouw tafel. 

Nodig voor 2 personen

  • 1 lamskroon (400 gram) – The Meatlovers
  • 500 g krieltjes
  • 3 tomaten
  • 100 g olijven
  • 1 teentje knoflook
  • kruidenkost:
    • 40 g boter
    • 25 g Parmezaanse kaas
    • 15 g paneermeel
    • takje tijm en rozemarijn
  • salsa verde *
  • boter en olijfolie

Doen

  • Meng de boter, Parmezaanse kaas, paneermeel en fijngesneden tijm en rozemarijn voor de kruidenkorst. Zet even apart
  • Was de krieltjes, kook deze gaar in gezouten water. Giet deze af en laat volledig afkoelen
  • Snij de krieltjes in 2 of 4 stukken, naargelang de grootte
  • Verwijder eventuele vliezen van de lamskroon. Kruid het vlees met peper en zout
  • Warm boter en olijfolie op in een braadpan
  • Schroei de lamskroon dicht aan beide zijden. Haal deze uit de pan
  • Bak in diezelfde pan de gekookte krielaardappelen krokant
  • Snij de tomaten in 4 of 6, verwijder de zaadjes
  • Meng de gebakken aardappelen met partjes tomaat, olijven en het fijn geraspt teentje knoflook
  • Breng dit op smaak met peper en zout
  • Verdeel de aardappelmengeling in een ovenschaal
  • Leg hierop de lamskroon
  • Druk de kruidenkorst op de lamskroon
  • Bak gedurende 8 á 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
    (Tot een kerntemperatuur van 50 graden voor lamsvlees)
  • Haal de ovenschaal uit de oven
  • Laat enkele minuten rusten
  • Snij de lamskroon in partjes per 2 beentjes
  • Werk het geheel af met salsa verde

* Salsa verde

Je hebt niet al deze salsa verde nodig in dit recept. Maar je kan de overschot perfect invriezen

  • 1 plantje basilicum
  • 1 plantje peterselie
  • 1 plantje bieslook
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 el kappertjes
  • 1 el mosterd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el azijn
  • 2,5 dl olijfolie
  • Doe alle ingrediënten voor de salsa verde in een keukenmachine of hakmolen
  • Mix alles tot een salsa met fijne stukjes, géén puree
  • Proef en kruid de saus met peper van de molen en wat zout. Voeg wat extra olijfolie toe als de saus te dik is
  • Bewaar de salsa tot gebruik in de koelkast

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *