Mijn Eindejaarsmenu 2018 - Culinaire tips voor de feestdagen
Recepten

Mijn Eindejaarsmenu 2018 – Culinaire tips voor de feestdagen

Mijn eindejaarsmenu 2018,

Net zoals in 2016 en 2017 zal ik hier mijn eindejaarsmenu 2018 voorstellen. Dit onder hetzelfde motto “Hou het gemakkelijk”. Nieuwe recepten uittesten en culinair experimenteren, dat kan je een heel jaar doen. Tijdens de feestdagen kan je best gaan voor eenvoudige recepten die je veelal op voorhand kan klaarmaken.

Eindejaarswijnen

Dit jaar stellen we bij onze menu ook aangepaste wijnen voor. Hiervoor gingen we ten raadde bij Lidl. Zei hebben naast de wijnen in de winkel een extra uitgebreid wijn-assortiment online. 

We starten met een heerlijk glas Italiaanse Bio prosecco. Voor de wijnen blijven we in Frankrijk. Hier gaan we van een frisse riesling uit de Elzas naar een boterzachte chardonnay uit de Bourgogne tot een jonge, maar toch al krachtige rode wijn uit de Rhone.

Christmas punch: Clover gin – Elixir – Rode biet

Net zoals twee jaar geleden maken we terug een heerlijk Christmas punch. (Vorig jaar maakten we een Belgische Negroni). Het grote voordeel hiervan is dat je in één keer een grote hoeveelheid kan maken. Daarnaast is het alcohol gehalte aan de lage kant, je moet natuurlijk nog een hele avond mee.

Deze keer gingen we aan de slag met een gin uit Kalmthout: Clover gin. We maken hier een heerlijk winterse punch mee met Elixir d’Anvers, vers sinaasappelsap en sap van rode biet. Hier vind je het recept.


Aperitivo: Parmaham, torta fritta en prosecco

Na een korte trip richting Parma, ben ik helemaal verkocht voor de smaak van Prosciutto di Parma. Heerlijk smaakvol geserveerd met krokante torta fritta en een glaasje Italiaanse bubbels. Voor de bubbels kiezen we voor de BIO Prosecco DOC, Extra Dry.  Het recept van de torta fritta vind je hier.

Mijn Eindejaarsmenu 2018 - Culinaire tips voor de feestdagen

Ceviche van zeebaars met mango en avocado

Ceviche klinkt misschien zomers, maar ook tijdens de feestdagen is dit het ideale feestgerecht. Je kan deze ceviche serveren in één mooie schaal, midden op tafel. Zo verlies je in de keuken geen tijd met borden te dresseren.

In het glas serveren we een stevige Riesling “Henri Ottmann”, Riesling Alsace AOP, 2015″ van Lidl. Deze wijn heeft een zacht aroma met toetsen van kruisbes, citrus en vuursteen. In de mond bekoort deze droge wijn door zijn pittige zuren. Deze wijn is zonder meer een erg smakelijke begeleider bij deze ceviche. Het recept vind je hier


Gepofte knolselder – Eitje 62 – Hollandaise – Truffel

In dit voorgerecht gaan we voor pure winterse smaken. We combineren in de oven gepofte knolselder met een op laag temperatuur gegaard eitje, hollandaisesaus, beukenzwam en verse truffel. Ik geef toe dat er in dit recept wel een beetje tijd zal kruipen. Maar de rest van mijn eindejaarsmenu compenseert dat werk dan weer. Het volledige recept vind je hier

In het glas, Domaine de la Belouse, Mâcon – La Roche Vineuse AOC, 2016. Deze smaakvolle hardonnay uit de Bourgogne heeft een mooi boterachtig, romig en mineraal karakter. Uitstekend bij dit gerecht.


Stoofpotje van lamsvlees met gele paprika en aubergine

Stoofpotjes, het klinkt misschien niet zo feestelijk. Maar wie wil er nu tijdens de feestdagen een hele avond in de keuken staan? Ik alvast niet. Hiervoor zijn stoofpotjes de ideale oplossing. Je kan er ongelooflijk veel smaak in stoppen en het werk kan je bijna allemaal op voorhand doen. Het recept vind je hier

Aan tafel schenken we er nog een vrij jonge, maar toch krachtige rode wijn bij. Cru de La Vallee du Rhône, Gigondas AOP, 2017. Een echte karakterwijn die nu al drinkbaar is, maar ook een goed rijppotentieel heeft.


Baba au Elixir d’Anvers – Room van advocaat

Als pre dessert serveren we een Belgische versie van de klassieke Franse baba au Rhum.  In deze versie vervangen we de rhum door Elixir d’Anvers. De Elixir d’Anvers Advocaat verwerken we in de room bovenop de baba. Het recept van dit klein smaakbommetje vind je hier.


Chocoladebrownie met rode biet & Graham Six Grapes

Als er nog eens iemand tegen mij zegt “Ik lust geen rode biet”, dan serveer ik hem deze overheerlijke chocoladebrownie met rode biet. Smeuïg, smaakvol en boordevol smaak. We serveren deze brownie we met ganache van chocolade en port, blauwe bessen, kiemen van rode biet en sorbet van kers. In het glas schenken we de Graham’s Six Grapes. Een heerlijk feestelijke combinatie. Het volledige recept vind je hier.


Gebrande sabayon van champagne – Magimix cook expert

Eigenlijk hoort sabayon niet in dit rijtje thuis, maar sinds er een Magimix cook expert op ons kookeiland staat, kunnen we dit recept gerust opnemen in onze eindejaarsmenu. Voor de sayabon doet de magimix cook expert gewoonweg al het werk. Je hoeft enkel de ingrediënten in de kom te doen, het juiste programma en de temperatuur in te stellen. Tien minuten later heb je een perfect geklopte sabayon. Vind hier het recept.


Biercée Poiremagnac

Ons eindejaarsmenu sluiten we af met een heerlijk digestief: Biercée Poiremagnac. Dit is een bijzonder liefdesverhaal tussen een likeur van Belgische peren, gestookt in de koperen stookketels van de Distilleerderij van Biercée, en een “armagnac” VS 30 maanden akomstig van “Domaine de Joÿ” (Gascogne). Het resultaat? Een sublieme likeur met een perfecte harmonie van fruitige aroma’s en verfijnde smaken. De ideale afsluiter van deze uitgebreide maaltijd

Sluit je toch liever af met een cocktail? Ik creëerde een heerlijke cocktail met calvados, “The gentleman serve“.  Deze cocktail op basis van calvados, whisky en gember kan je perfect serveren als digestief.


Als laatst wil ik iedereen fijne feestdagen en al het beste voor 2019 toewensen. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws.

Kris 


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Dank u Kris. Ten name van de Distillerie de Biercée wens ik jou liefdevolle en smaakvolle feesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *