Ceviche van zeebaars
Enkele maanden geleden was ik te gast op een event van Land Rover bij Hertog Jan. De gerechten die geserveerd werden kwamen niet uit de driessterrenkeuken, maar waren “Bistro Less” stijl. Chef de Mangeleer serveerde een waanzinnig lekkere ceviche van zeebaars met kerstomaat, mango, avocado en rode ui.
Mijn ceviche voor de feestdagen is hierop gebaseerd. De tomaten lieten we deze keer wel achterwege. Je kan deze ceviche serveren in één mooie schaal, midden op tafel. Zo hoef je in de keuken geen tijd te verliezen door borden te dresseren.

In het glas serveren we een stevige Riesling “Henri Ottmann”, Riesling Alsace AOP, 2015″ van Lidl. Deze wijn heeft een zacht aroma met toetsen van kruisbes & citrus. In de mond bekoort deze droge wijn door zijn pittige zuren. Deze wijn is zonder meer een erg smakelijke begeleider bij deze ceviche.
Nodig voor 4 personen:
Tijgermelk
- 150 ml limoensap
- 5 g gember
- 1/4 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 10 takjes verse koriander
- 1/2 tl zout
- 40 g selder
- 1/2 sjalot
- 1/2 el suiker
Doen
- Mix alle ingrediënten voor de tijgermelk fijn
- Giet deze door een fijne zeef
- Bewaar de tijgermelk in de koelkast
Ceviche:
- 250 g zeebaars
- 1/2 mango
- 1 avocado
- 1/2 rode ui
- koriander
Doen:
- Snij de mango en avocado in stukjes van 2 cm
- Snij de rode ui in fijne halve ringen
- Verwijder de vel en graten van de zeebaars
- Snij de zeebaars in stukken van 2 cm
- Overgiet de zeebaars met de tijgermelk, laat dit 8 minuten marineren
- Meng de gemarineerde vis samen met de groenten
- Verdeel deze in een grote schotel
- Werk af met enkele blaadjes verse koriander
- Lepel er naar eigen smaak nog een beetje tijgermelk over
- Kruid met grof zeezout en een draai van de pepermolen
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.