Panna cotta van pure chocolade
Het lijkt wel of ik elk jaar tegen de feestdagen panna cotta maak. Zo maakte ik vorig jaar een heerlijke panna cotta van Irish coffee met boterwafel. Dit jaar ging ik aan de slag met pure, bittere chocolade. Het resultaat: een heerlijk smeuïge panna cotta van pure chocolade
Kruidig gepocheerde peer
Zo is deze creatie geïnspireerd op het klassieke dessert “Poire belle Hélène”. De peer pocheren we met citroen, steranijs en tijm voor een kruidig resultaat.
Crumble van hazelnoot & bier
Het recept van deze crumble kwam ik tegen op de website van Foodxperience. Ik heb de westmalle tripel wel vervangen door Eden Quadrupel van De Lustige brouwers.
Shot chocolade – Peer
Bij dit dessert schenken we een cocktailshot waarin dezelfde smaken van het dessert in voor komen. Hiervoor ging ik op zoek naar mooie glazen die bij elkaar passen. Voor de panna cotta gebruik ik de cocktailglazen van Zwiesel, de cocktail schenk ik in de shotglazen van deze reeks.
Nodig voor 5 á 6 desserts
Panna cotta van pure chocolade:
- 2 dl room
- 1.8 dl melk
- 100 g pure chocolade 70%
- 40 g suiker
- 2 blaadjes gelatine (3.7 gram)
- vanille ijs (voor de afwerking)
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Warm de room, melk en suiker op tot aan het kookpunt, zet het vuur uit
- Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in het hete mengsel
- Los hier de chocolade in op, roer goed tot deze volledig is opgelost
- Verdeel de panna cotta in glazen, laat opstijven in de koelkast
Kruidig gepocheerde peer
- 1 (harde) Conference peer
- sap van 1/2 citroen
- 2 takjes tijm
- 1 steranijs
- Schil de peer, verwijder het klokhuis
- Breng 2 dl water, suiker, citroensap, tijm en steranijs aan de kook
- Voeg de peer toe, breng het water terug aan de kook
- Zet wanneer het water kookt, het vuur uit
- Laat de peer afkoelen in de bouillon
Crumble van bier
- 50 ml Eden Quadrupel
- 10 g appelstroop
- 25 g zachte boter
- 37 g bloem
- 25 g geroosterde hazelnoten
- 55 g roggebrood
- Hak de hazelnoten fijn in de keukenmachine. Hak vervolgens ook bloem en roggebrood fijn.
- Meng alles samen in de keukenmachine met de appelstroop, Eden Quadrupel en boter.
- Schep op folie en draai het tot een rol, vries het in
- Eenmaal bevrozen, rasp met een grove raps op bakpapier (goed verdelen)
- Bak de crumble krokant gedurende 20 minuten op 120°C
Shot chocolade – Peer
- 25 g gepocheerde peer
- 25 g pure chocolade 70%
- 20 g honing
- 160 ml melk
- 25 ml wodka
- 25 ml rum
- Warm de melk en de honing zachtjes op
- Los hier de chocolade in op
- Mix het geheel fijn met de gepocheerde peer
- Voeg wodka en rum toe
- Laat afkoelen, serveer ijskoud!
Afwerking:
- Laat de gepocheerde peer goed uitlekken
- Snij de peer in blokjes, verdeel deze boven op de opgesteven panna cotta
- Schep hier een klein bolletje vanille ijs op
- Werk af met de crumble
- Serveer hierbij de ijskoude shot van peer en wodka
- Geniet!