Irish Coffee – Het dessert,
Van alle speciaal koffies is de Irish Coffee toch wel de bekendste. Hiervoor heb je basterdsuiker, Ierse whiskey, sterke hete koffie en half geslagen, ongezoete room nodig. De geschiedenis van deze koffie gaat terug tot 1942.
Boterwafels van Jules Destrooper
Op het familieweekend in de Ardennen is Irish Coffee een traditie geworden. Op de tafel stond er een pak boterwafels van Jules Destrooper en de link naar een dessert was al snel gemaakt. Deze twee smaakten gewoon perfect samen. Daarom ging ik aan de slag om Irish Coffee te combineren met de boterwafeltjes in een dessert.
Nodig voor 4 personen,
- 2,2 dl room
- 0,5 dl melk
- 0,5 dl sterke koffie
- 1 dl whisky
- 20 g basterdsuiker
- 2 blaadjes gelatine (1.88g/stuk – 9 blaadjes = 17gr)
- 2 kl oploskoffie (poeder)
Afwerking:
- boterwafels van Jules Destrooper
- 2 dl room
- 1 vanillestok
- 5 koffiebonen
Doen:
- Laat de gelatine weken in koud water
- Warm de room, melk, koffie en whisky op tot aan het kookpunt, laat niet koken
- Los hier de suiker en oploskoffie in op, zet het vuur uit
- Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in het hete mengsel
- Blijf nog even roeren zodat het Irish Coffee mengsel goed afkoelt
- Verdeel dit in 4 glazen en laat dit minstens 3 uur opstijven
- Klop de room voor de afwerking zachtjes op
- Voeg de zaadjes van de vanillestok toe aan de room
- Verkruimel de boterwafels
- Schenk de room op de afgekoelde panna cotta
- Werk af met crumble van boterwafels
- Rasp boven het glas 1 koffieboon fijn met een nootmuskaatrasp
Eten de kinderen mee, laat dan de melk met whisky wel kort koken.