Zoetigheden

Recept: Pompelmoes – platte kaas – witte chocolade – pistache

Print Friendly, PDF & Email

Een heerlijk fris dessert op basis van in de oven gebakken pompelmoes, granité van pompelmoes en olijfolie, espuma van platte kaas en een krokantje van witte chocolade met pistache.

Dit recept idee kwam er nadat ik in een kookboek van Pascale Naessens een recept las van gebakken pompelmoes en rauwe zalm. Ik bakte de pompelmoes in de oven, maar toen ik er van proefde kwam stap voor stap dit dessert tot stand. Het lijkt misschien veel werk, maar dit valt echt heel goed mee.

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 4 roze pompelmoezen
  • 4 el olijfolie
  • 2 repen witte chocolade
  • 1 el pistache nootjes (ongezouten)
  • 2.5 g gelatine
  • 40 g suiker
  • 1 dl room
  • 250 g platte kaas
  • agavesiroop

Doen:

Pompelmoes en granité:

  1. Halveer de pompelmoezen en snijd een klein plakje van de onderkant af zodat de pompelmoezen mooi rechtop blijven staan
  2. Snij het vruchtvlees los en plaats de pompelmoes helften in een ovenschotel, overgiet deze met een flinke scheut olijfolie
  3. Zorg ervoor dat de olijfolie goed tussen het vruchtvlees vloeit
  4. Plaats deze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°
  5. Haal uit de oven, laat even afkoelen en haal het vruchtvlees uit de schil
  6. Pers het sap uit de schillen, laat het vruchtvlees uitlekken, bewaar het sap en laat het vruchtvlees afkoelen in de koelkast
  7. Giet het sap samen met het sap van de ovenschotel in een plastic bakje, voeg naar eigen smaak agavesiroop toe
  8. Plaats in de diepvries en roer regelmatig met een vork tot je een stevige granité hebt.

Espuma van platte kaas:

  1. Week de gelatine in koud water
  2. Warm de room op met de suiker tot het kookpunt
  3. Zet het vuur uit en voeg de geweekte gelatine toe
  4. Meng met de platte kaas en laat even afkoelen
  5. Giet het mengsel in een espuma spuit
  6. Draai er 1 gasbommetje op en plaats dit minstens 3 uur in de koelkast

Witte chocolade met pistache:

  1. Smelt de chocolade au bain marie
  2. Hak de pistache noten heel fijn en rooster deze even in een pan zonder vetstof
  3. Smeer de witte chocolade heel dun uit op een bakpapier en strooi er de pistache nootjes over
  4. Laat opstijven in de koelkast

Afwerking:

  1. Meng naar eigen smaak nog beetje agavesiroop onder het vruchtvlees van de pompelmoes
  2. Verdeel dit onderaan in de schaaltjes
  3. Spuit er een beetje espuma bovenop
  4. Werk af met granité en stukje witte chocolade

Schaaltje: Serax – AQUA

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *