Seppe Nobels en zijn Maître-sommelier Sander De Saegher van Graanmarkt 13 creeërde verschillende gerechten en bijpassende cocktails met Elixir d’Anvers. Mijn favoriet was deze combinatie van Sint-Jacobsvruchten met een Elixir d’Anvers Appletini. Een fris voorgerecht met verrassende smaken, simpelweg genieten!
Nodig voor 4 personen:
- 8 Sint-Jacobsvruchten
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 dl biologische zonnebloemolie
- 2 el olijfolie
- 3 el soyasaus
- sap en zeste van 1 limoen
- 4 eidooiers
- 2 el mosterd
- 2 el witte wijnazijn
- 2 cl Elixir d’Anvers, voor de vinaigrette
- 4 cl Elixir d’Anvers, voor de mayonaise 250 gr spruiten
- peper en zout
Doen:
- Pluk de blaadjes van de spruiten. Kook ze gedurende 1 minuut in gezouten water en spoel ze in ijswater.
- Vinaigrette: Meng de olijfolie, sojasaus, sap en zeste van een limoen en de Elixir d’Anvers. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Mayonaise: Klop de eidooiers los samen met mosterd, Elixir d’Anvers en azijn, voeg geleidelijk zonnebloemolie toe tot je een mooie binding krijgt. Breng op smaak met zout en peper van de molen.
- Open de st Jacobsnoten en verwijder de kraal. Snij de st Jacobsnoten in fijne plakjes, schik op het bord en besprenkel met de vinaigrette.
- Leg hierop de spruitjessalade en vul met de Elixir d’Anvers mayonaise.
- Werk optioneel af met seizoensbloesem of kruiden
Serveer hierbij deze heerlijke Elixir d’Anvers Appletini: een frisse combinatie van Elixir d’Anvers, appelsap en limoen.
Nodig voor 1 Elixir d’Anvers Appletini cocktail:
- 10 cl bio appelsap
- 5 cl Elixir d’Anvers
- 1 schijfje limoen
Doen:
- Meng het appelsap en de Elixir d’Anvers samen met het sap van een schijfje limoen.
- Serveer in een tulp glaasje met ijs en werk af met limoenzeste.
Tip: Deze cocktail is makkelijk op voorhand in grotere hoeveelheden te maken. Neem telkens 2 delen appelsap op 1 deel Elixir d’Anvers, werk af met limoensap en bewaar koel.
Meer recepten zijn te vinden op de website van Elixir d’anvers