Semifreddo met cantuccini en pistache is bij ons al jarenlang een kersttraditie. Dit veelzijdige Italiaanse dessert leent zich perfect om eindeloos mee te variëren. Deze keer geven we er een verrassende twist aan door stroopwafels te gebruiken! Daarnaast maken we van onze semifreddo recept een extra makkelijke versie door enkel room en gecondenseerde melk te gebruiken in plaats van eieren.
Semifreddo, wat letterlijk “half bevroren” betekent, is geliefd om zijn zachte, romige textuur en eenvoudige bereiding. Stroopwafels voegen een heerlijke, zoete crunch toe en maken het dessert extra feestelijk. Staat er in januari nog een nieuwjaarsfeestje op de planning? Dan is dit recept een absolute aanrader.
Nodig voor 1 vorm – 8 á 10 personen
- 500 ml room – 40%
- 1 blik gecondenseerde melk – 305ml
- 200 g stroopwafels + extra voor de afwerking
- zeste van 1/2 limoen
- 50 g geroosterde hazelnoten
- 1 vanillestok
Doen
- Bekleed een cakevorm met vershoudfolie en zorg dat je aan alle kanten voldoende ruimte overhoud.
- Hak de hazelnoten grof
- Snij de stroopwafels in stukjes
- Doe de zaadjes van de vanillestok, gecondenseerde melk, slagroom en het limoenrasp in een kom en klop het mengsel met een mixer stijf
- Meng hier de stroopwafels en hazelnoten onder
- Verdeel dit mengsel in de cakevorm
- Plaats deze vorm minstens 1 nacht in de diepvries
- Plaats de vorm ondersteboven op een snijplank
- Haal de semifrddo uit de vorm
- Snij plakjes
- Werk af met een beetje stroop en fijngehakte stroopwafel
- Smakelijk
Stroopwafel-stroop
- 30 g kandijsiroop
- 20 g licht bruine suiker
- 12 g boter
- snuifje zout
- Doe alle ingrediënten voor de stroop in een steelpannetje
- Breng dit aan de kook
- Roer goed tot alles is opgelost
- Laat volledig afkoelen
- Serveer op kamertemperatuur
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.