Semifreddo
Italianen blinken uit in het maken van ijs, maar ook in het maken van ijs dat geen ijs is. Semifreddo, heet dat dessert dan. Half koud, letterlijk vertaald. Voor dit recept heb je dan ook geen ijsmachine nodig. Je kan hier oneindig mee variëren en je eigen versie mee maken
Nougat Semifreddo met cantuccini
Ik kreeg de vraag van Lidl om een recept te maken met één van de producten uit het deluxe of delicieux eindejaarsgamma. Ik koos voor de heerlijk Italiaanse cantuccini met pistache. Deze gebruik ik in een overheerlijk semifreddo waar ik nog extra smaken en kenmerken van nougat in verwerk. Zo gebruiken we ook nog geroosterde noten, honing, zeste van limoen en vanille.
Nodig:
Semifreddo
- 4 eigelen
- 2 eiwitten
- 500 ml room
- 70 g suiker
- 30 g honing
- 1 vanillestok
- 1 limoen
- 200 g cantuccini met pistache
- 50 g gemengde noten
Chocoladesaus
- 60 g cacao
- 150 g suiker
- 300 ml water
Doen:
- Meng alle ingrediënten voor de chocoladesaus, breng dit aan de kook
- Laat de chocoladesaus zachtjes pruttelen tot de gewenste dikte, bewaar in de koelkast
- Bekleed een bakblik met vershoudfolie. Dit helpt om de semifreddo na het invriezen weer los te maken.
- Hak de noten, rooster deze kort in een pan zonder vetstof, laat terug afkoelen
- Splits de eieren in twee aparte kommen
- Klop 4 eidooiers samen met de suiker en honing op tot een luchtige massa
- Klop in een andere kom 2 eiwitten tot stijve pieken met een snuifje zout
- Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit
- Klop de room op
- Voeg de zaadjes van de vanillestok toe aan de room
- Breek de cantuccini koekjes in stukken, hou een beetje apart voor de afwerking
- Spatel de room onder de opgeklopte eigelen
- Voeg dan de helft van het eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen. Daarna volgt de andere helft. Tip: klop niet te lang, dan blijft de semifreddo luchtig
- Spatel er voorzichtig de geroosterde noten, cantuccini koekjes en rasp van limoen onder
- Giet het mengsel in het bakblik en strijk glad.
- Dek het eventueel af met plasticfolie en zet het in de vriezer tot het helemaal bevroren is (ongeveer 8 uur)
- Haal de semifreddo 10 minuten voor het opdienen uit de diepvries
- Werk de semifreddo af met chocoladesaus en cantuccini koekjes
- Geniet!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.