Recepten, Voorgerechten

Bulgur – asperge – gepocheerd ei

Print Friendly, PDF & Email

Een heerlijk simplistisch voorgerecht op basis van bulgur met verse tuinkruiden, gebakken asperges en een gepocheerd eitje. Deze drie ingrediënten vormen hier samen een heerlijk lente gerecht.

asperge ei bulgurBord: Serax

Nodig voor 4 personen:

  • 100 g bulgur
  • 0.5 kg asperges
  • olijfolie
  • 4 eitjes
  • verse tuinkruiden: bieslook, peterselie, postelein
  • mosterd

Doen:

Asperges:

  1. Schil de asperges van kop tot teen en breek het kontje er af
  2. Zet een kookpot op met koud water, snuifje zout en een klontje boter
  3. Hou 1 asperge rauw voor de bulgur salade
  4. Doe de asperges in het water en breng dit naar het kookpunt
  5. Als het water kookt zet je het vuur uit en wacht je tot de asperges zinken (5 á 10 minuten). Nu zijn ze gaar
  6. Haal de asperges uit het water en verfris ze onder koud water
  7. Hou het kookvocht bij voor de bulgur

Dip van asperges:

  1. Mix 2 gekookte asperges met 2 el olijfolie, 3 el kookvocht en 1 kl mosterd tot een egale dipsaus
  2. Breng op smaak met peper en zout
  3. Bewaar in de koelkast

Bulgur:

  1. Gaar de bulgur zoals op de verpakking staat, gebruik hiervoor het kookvocht van de asperges
  2. Laat de bulgur afkoelen
  3. Snij 1 rauwe en 1 gekookte asperge in fijne blokjes en meng deze onder de bulgur
  4. Snij de bieslook en peterselie fijn, meng deze onder de bulgur
  5. Voeg beetje olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout
  6. Bewaar in de koelkast

Gepocheerd eitje:

  1. Breng water aan de kook in een ruime en brede kookpot
  2. Als het water kookt voeg je enkele eetlepels azijn toe
  3. Breek de eieren elk in een apart kommetje
  4. Eens het water kookt, mag je het zachter zetten zodat het juist zachtjes borrelt
  5. Neem één van de kommetjes en laat dit zachtjes zakken in het kokend water
  6. Kantel het kommetje zodat het eitje in het water glijdt
  7. Herhaal dit met alle eitjes
  8. Doe voorzichtig met enkele eetlepels het eiwit rond het eigeel als dit nodig zou zijn
  9. De gaartijd is afhankelijk van de grote van het ei
  10. Haal een ei omhoog met een schuimspaan en controleer of het stevig genoeg is
  11. Als dat het geval is haal je alle eitjes uit het water
  12. De overbodige fransjes kan je makkelijk verwijderen met een lepel

Afwerking:

  1. Bak de asperges kort aan met een beetje boter, kruid met peper en zout
  2. Serveer de gepocheerde eitjes met gebakken asperges en de frisse salade van bulgur
  3. Werk af met de dip van asperges en enkele blaadjes postelein

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Tamara zegt:

    Dat gepocheerd ei blijft toch een moeilijke opdracht… maar bon, waar een wil is, is een weg zeker :-)?

  2. Ziet er heerlijk uit! Dat ga ik eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *