Een heerlijk simplistisch voorgerecht op basis van bulgur met verse tuinkruiden, gebakken asperges en een gepocheerd eitje. Deze drie ingrediënten vormen hier samen een heerlijk lente gerecht.
Nodig voor 4 personen:
- 100 g bulgur
- 0.5 kg asperges
- olijfolie
- 4 eitjes
- verse tuinkruiden: bieslook, peterselie, postelein
- mosterd
Doen:
Asperges:
- Schil de asperges van kop tot teen en breek het kontje er af
- Zet een kookpot op met koud water, snuifje zout en een klontje boter
- Hou 1 asperge rauw voor de bulgur salade
- Doe de asperges in het water en breng dit naar het kookpunt
- Als het water kookt zet je het vuur uit en wacht je tot de asperges zinken (5 á 10 minuten). Nu zijn ze gaar
- Haal de asperges uit het water en verfris ze onder koud water
- Hou het kookvocht bij voor de bulgur
Dip van asperges:
- Mix 2 gekookte asperges met 2 el olijfolie, 3 el kookvocht en 1 kl mosterd tot een egale dipsaus
- Breng op smaak met peper en zout
- Bewaar in de koelkast
Bulgur:
- Gaar de bulgur zoals op de verpakking staat, gebruik hiervoor het kookvocht van de asperges
- Laat de bulgur afkoelen
- Snij 1 rauwe en 1 gekookte asperge in fijne blokjes en meng deze onder de bulgur
- Snij de bieslook en peterselie fijn, meng deze onder de bulgur
- Voeg beetje olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout
- Bewaar in de koelkast
Gepocheerd eitje:
- Breng water aan de kook in een ruime en brede kookpot
- Als het water kookt voeg je enkele eetlepels azijn toe
- Breek de eieren elk in een apart kommetje
- Eens het water kookt, mag je het zachter zetten zodat het juist zachtjes borrelt
- Neem één van de kommetjes en laat dit zachtjes zakken in het kokend water
- Kantel het kommetje zodat het eitje in het water glijdt
- Herhaal dit met alle eitjes
- Doe voorzichtig met enkele eetlepels het eiwit rond het eigeel als dit nodig zou zijn
- De gaartijd is afhankelijk van de grote van het ei
- Haal een ei omhoog met een schuimspaan en controleer of het stevig genoeg is
- Als dat het geval is haal je alle eitjes uit het water
- De overbodige fransjes kan je makkelijk verwijderen met een lepel
Afwerking:
- Bak de asperges kort aan met een beetje boter, kruid met peper en zout
- Serveer de gepocheerde eitjes met gebakken asperges en de frisse salade van bulgur
- Werk af met de dip van asperges en enkele blaadjes postelein
Dat gepocheerd ei blijft toch een moeilijke opdracht… maar bon, waar een wil is, is een weg zeker :-)?
Ziet er heerlijk uit! Dat ga ik eens proberen.