Elixir d’Anvers
Ik moet het niet onder stoelen of banken steken dat ik fan van Elixir d’Anvers. In dit recept gebruiken we zelf 2 verschillende producten van hun, de Elixir d’Anvers zelf en de Elixir d’Anvers Advocaat. Elixir d’Anvers Advocaat is een fluweelzachte advocaatlikeur met de uitgesproken en karakteristieke smaak en aroma’s van Elixir d’Anvers.
Baba au Elixir,
Baba au rhum, zo heet het originele dessert eigenlijk. Maar in deze versie vervangen we de rhum door Elixir d’Anvers. Zo krijgt dit klassiek Franse nagerecht een Belgische invulling. De Elixir d’Anvers Advocaat verwerken we in de room bovenop de baba.
Baba au Elixir d’Anvers
- 184 g bloem
- 15 g verse gist
- 80 g boter, kamertemperatuur
- 100 ml melk
- 2 eieren
- 20 g suiker
- snuifje zout
- Meng de gist met 1/3 deel lauwe melk, zorg dat deze volledig is opgelost
- Meng de boter en suiker onder elkaar
- Voeg de zout, bloem, melk en het melk/gist mengsel hieraan toe
- Meng nu één voor één de eieren hier onder
- Laat het deeg 2 uur rijzen
- Meng het deeg opnieuw
- Vul de vormpjes voor 2/3, want het deeg zal opnieuw rijzen
- Laat het deeg in de vormpjes 30 minuten rijzen
- Bak de baba gedurende 14 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
(Ik gebruikte mini baba au rhum vormpjes)
Siroop van Elixir d’Anvers
- 130 g suiker
- 250 ml water
- 100 ml Elixir d’Anvers
- Breng water, suiker en Elixir d’Anvers aan de kook
- Laat gedurende 10 minuten zachtjes koken
- Laat de siroop volledig afkoelen
Room van Elixir d’Anvers Advocaat
- 250 ml room
- 50 ml Elixir d’Anvers Advocaat
- chocolade schilfers
- Meng de advocaat onder de room
- Klop deze stijf met een mixer
- Doe de room in een spuitzak, bewaar in de koelkast
Afwerking:
- Leg de gebakjes in een kom of schaal en schenk er de siroop van Elixir overheen. Geef de gebakjes de tijd om zoveel mogelijk siroop op te nemen
- Leg een malse baba in elk bord
- Spuit er een mooie toef room bovenop
- Strooi er een beetje chocolade schilfers bovenop
- Geniet!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt