Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken
Recepten, Zoetigheden

Recept: Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken

Print Friendly, PDF & Email

Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken,

Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken worden traditioneel met Nieuwjaar gebakken, of toch in West Vlaanderen. Daar worden deze dunne krokante wafeltjes gebakken om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen. Ondertussen zijn deze traditionele West-Vlaamse nieuwjaarswafeltjes erkend als streekproduct.

Meer en meer worden deze wafeltjes vervangen door de dunne, krokante wafeltjes van Jules Destrooper. Wafeltjes die ikzelf nogal graag gebruik in mijn recepten. Het is noch nieuwjaar, noch een traditie bij ons. Maar toch wilde ik deze krokante wafeltjes zelf eens bakken. Met enkele Trial-and-errors kwam ik uiteindelijk tot het perfecte recept. Dunne krokante wafeltjes die in een gesloten doos makkelijk een week krokant blijven.

Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken

Frigri wafelijzer,

De eerste keer dat ik wafeltjes wilden bakken, besefte ik dat ik helemaal geen vorm of deftig wafelijzer haf om deze dunne lukken te bakken. Daar moest dan toch verandering in komen, want het bakken van havermoutwafels stond ook nog op de planning. Sindsdien ga ik aan de slag met wafelijzer van Frifri met uitneembare platen. Voor deze dunne wafeltjes gebruik ik de wafelplaat M004 (fijne galetten). Vroeger bakte ik regelmatig koekjes, maar eigenlijk was dit veel te lang geleden.

Nodig:

  • 200 g bloem
  • 150 g suiker
  • 105 g boter, kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1/2 vanillestok
  • Snuifje grof zeezout

Doen:

  1. Meng de suiker onder de boter, roer goed tot de suiker helemaal is opgelost
  2. Snij de vanillestokje open, schraap er met een klein mesje het merg uit en doe dit bij het beslag
  3. Voeg het ei toe, kneed goed
  4. Voeg de bloem en het grof zeezout toe, Kneed tot een homogene massa
  5. Dek het beslag af met plasticfolie en laat dit 1 nacht rusten
  6. Warm het wafelijzer op, maak van het wafelbeslag bolletjes van ongeveer 25 gram
  7. Bak de wafeltjes krokant

 

Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lukken waren fantastisch als niet Westvlaming….lekker en origineel

    1. kriskookt zegt:

      Bedankt! Leuk om te horen!
      Geniet ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *