Boedapest,
Boedapest is niet alleen een prachtige stad, maar ook een plek waar je als foodie goed je slag kan slaan. Een stad waar foodtrends zoals gastrobars, foodtrucks en bistronomie in opmars zijn. We keken er dan ook erg naar uit om ons 5 dagen onder te dompelen in alles was Boedapest te bieden heeft. Dit alles lees je in deze ‘Must visit Boedapest foodie tips’.
De keuken van Hongarije is misschien niet zo bekend of populair, maar deze moet zeker niet onder doen voor de onze. Traditionele Hongaarse gerechten zijn vaak vlees of vis gerechten en stoofpotjes met seizoengroenten. Vaak zijn deze geïnspireerd op gerechten uit verschillende buurlanden, maar ook zie je invloeden uit de Balkan en de Turkse keuken terug. Hét gerecht wat je op vrijwel iedere menukaart terugziet is de welbekende goulashsoep, maar ook de Hongaarse vissoep is een must try.
Brussel – Boedapest – Brussel
Er zijn verschillende redenen waarom wij voor Brussel Airport en Brussel Airlines kozen. Één daarvan is dat we er normaal voor kiezen om met de trein richting de luchthaven gaan. Maar deze keer reden we na Boedapest nog enkele dagen naar de Ardennen, daarom namen we de auto. We parkeerden onze wagen enkele dagen op de P4 Long Term. Deze parking bevind zich op 800 m van de luchthaven, is makkelijk bereikbaar en is één van de goedkoopste.
De andere reden waren de voordelige vluchturen. Zo stegen we in Brussel op rond 9u. Dit betekend dat we niet te vroeg moesten opstaan, maar we toch ook nog een mooie eerste dag in Boedapest hadden. Ook de terugvlucht rond de middag gaf ons tijd genoeg om nog rustig te ontbijten in Boedapest.
Must visit Boedapest,
Boedapest loopt over van de vele terrassen, gezellig barretjes en hippe restaurants. De bars en restaurants blinken uit kwa concept en interieur. Verder wisselen gezellige koffiehuizen, rijke architectuur en UNESCO werelderfgoed elkaar af. Kuier langsheen de oevers van de Donau en neem de authentieke sfeer van Boedapest helemaal in je op.
MÁK Bistro,
MÁK Bistro ontdekte ik via een reportage op foodinspiration.be. Deze Gastro-bistro introduceerde in 2010 de bistronomie trend in Boedapest. Sindsdien behoord dit restaurant tot één van de meest trendy restaurants in Boedapest. Het interieur is rustiek met witgekalkte bakstenen muren en gewelfde plafonds.
Het restaurant kreeg verschillende prijzen zoals ‘Best Bistro’ en ‘Best progressive Hungarian restaurant’. De chef “Janos Mitzei” werd in 2014 uitgeroepen tot beste jonge chef-kok van Hongarije. Zijn creatieve en innovatieve kookstijl is gebaseerd op lokale producten en vooral Hongaarse ingrediënten.
Dit restaurant is de ideale manier voor een kennismaking met de opkomende Hongaarse keuken en wijnen. De sommelier schenkt uitstekende Hongaarse wijnen die telkens voor een perfecte pairing zorgen. Wij genoten van een bistronomische top avond waar het ene topgerecht werd afgewisseld door het volgende.
MÁK Bistro ¦ igyázó Ferenc u. 4 ¦ Facebook
Zeller Bistro
Deze bistro verhuisde sinds kort naar een nieuwe locatie dicht bij de Szent István Bazilika. Het interieur van Zeller valt meteen op. De unieke uitstraling oogt fris, puur en erg sfeervol. De gerechten zijn Hongaars en alle producten komen van lokale boeren en leveranciers, veelal vanuit de omgeving van Boedapest en het Balatonmeer.
De menukaart is beperkt tot enkele starters, een tien tal hoofdgerechten en 3 desserts. De home made carrot cake is hier een absolute aanrader. Daarnaast proefden we hier een heerlijke carpaccio, perfect gebakken eendenborst en sublieme varkenswangetjes. Door de vriendelijke prijzen en een hoge ranking bij tripadvisor is het aan te raden om te reserveren.
Zeller Bistro ¦ Hercegprímás u. 18 ¦ +36 30 651 0880 ¦ Facebook
Menza
Het restaurant bevindt zich in “Liszt Ferenc Tér”, een klein plein dat wordt omzoomd door restaurants, cafés en historische gebouwen. Met zijn retro interieur is restaurant Menza uniek in Boedapest. Hier kan je terecht voor de typische Hongaarse gerechten.
Wij genoten van een uitstekende Hongaarse vissoep. fantastische gebakken ganzenlever en een crispy gebakken varkenspoot. Bestel geen drie gangen, want de porties zijn redelijk groot.
Menza ¦ Liszt Ferenc tér 2 ¦ +36 1 413 1482
Ruin bar – Szimpla Kert
In Boedapest zijn verschillende Ruin bars te vinden. Een ruin bar is een simpel concept om leegstand tegen te gaan en tegelijkertijd geeft het een wijk een nieuwe impuls met minimale middelen. Een oud vervallen gebouw dat al jaren leegstaat en die bijvoorbeeld op de nominatie staat om gesloopt te worden, verandert in een alternatieve bar. Veel van deze bars zijn dan ook maar tijdelijk.
Szimpla Kert was één van de eerste ruin bars in Boedapest. Deze bar is gevestigd in een oude kachelfabriek en heeft zowel een indoor als outdoor gedeelte. Deze bar is echt een bezoekje waard, geniet van de laidback inrichting en probeer eens twee dezelfde meubelstukken te vinden. Spring hier overdag eens binnen voor een terrasje, maar passeer hier zeker ook eens s’avonds of s’nachts.
Szimpla Kert ¦ Kazinczy u. 14 ¦ Facebook
Spíler BistroPub – DiVino Wine Bar
Beide zaken zijn gevestigd in Gozsdu Udvar (Gozsdu hof). Dit is momenteel een van de hipste plekjes in Boedapest. Je vindt hier een verzameling van barretjes, restaurants en cafés. Een bruisende hoek waar altijd wel iets te beleven valt. Ga voor een degustatie van Hongaarse wijnen bij wijnbar DiVino of bestel enkele hapjes en een lokaal biertje bij BistroPub Spíler.
Baltazar
Dit restaurant/hotel kwamen we toevallig tegen tijdens onze wandeling naar de burcht en Citadel van Boeda. Een wandeling die trouwens echt de moeite is met prachtige vergezichten over de stad. Dit Hongaars Grill Restaurant and Wine Bar ligt in het hart van het historische centrum van Boedapest.
Wij genoten hier op het terras van een uitstekende Caesarsalade en een Hongaarse soep met kip, lever en seizoensgroenten. Geniet buiten op het terras of binnen in een cosy setting. Ook het boutique design hotel ziet er de moeite uit.
Hotel Baltazár ¦ Országház utca 31 ¦ +36 1 300 7051
Gelato Rosso
Gelato Rosso is één van de bekendst ijssalons van Boedapest. Heerlijk ambachtelijk ijs word er geschept in de vorm van een roos. Het ijs is super van smaak en textuur, maar geef mij toch maar gewoon 2 bolletjes. Je moet geduld hebben, want meestal staat hier een rij aan te schuiven voor een ijsje.
Koffie is hot in Boedapest.
In Boedapest vind je een aantal schitterende koffiehuizen waar je ook de gebakjes niet mag overslaan. Wij passeerden bij Cafe Frei. Hier vind een koffiekaart met meer dan 40 verschillende soorten koffie van over heel de wereld.
Dit hebben wij gemist:
Borkonyha Winekitchen staat om menige must visit lijst voor foodies. Maar tijdens onze citytrip was het restaurant spijtig genoeg al volzet. Dit restaurant heeft een Franse bistrostijl met hedendaagse Hongaarse invloeden en werd bekroond met een Michelin-ster. Op tijd reserveren is dus aan te raden
Fricska Gastropub is een eigentijdse kelder bistro. Twee jonge chefs koken er met producten die rechtstreeks van de markt komen. Ze serveren Hongaars nouvelle cuisine met Franse en Italiaanse invloeden. Een restaurant dat op onze must visit lijst blijft staan
Boutiq Bar by Zoltan Nagy staat in de lijst van ‘world’s 50 best bars’. In deze bar wil Zoltan laten zien dat het ook op een andere manier kan. Hij wil een totaal pakket aan beleving neerzetten waar de muziek, het interieur en de cocktail iets uniek moeten zijn.
Costes Downtown,
We keken er enorm naar uit om dit restaurant te bezoeken. Maar dit was misschien wel de tegenvaller van onze citytrip. Dit restaurant is het kleine zusje van Costes, beide zaken zijn bekroond met een Michelinster. De stijl word omschreven als bistronomie op topniveau, maar toch kon dit ons niet bekoren. Het geheel was te clean en we misten charme en passie.
Boedapest gewoontes:
- Schrik niet als de lege borden al worden afgeruimd als er nog enkele mensen aan tafel eten. Snel afruimen is hier een vorm van elementaire beleefdheid.
- Hou rekening met een extra tax op de rekening. Dit staat vermeld op de menukaart
- Verfrissing nodig? Proef zeker van de homemade limonades
- Proef zeker eens Palinka, een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen
Ben jij al in Boedapest geweest? Wat zijn je favoriete adresjes?
Een overzicht van al onze citytrips vind je hier
Boedapest is ook een van mijn favoriete stedentrip bestemmingen. Het eten is er inderdaad erg goed. Er zijn ook veel verschillende wijkjes met kleine restaurants die erg lekkere traditionele hongaarse specialiteiten op de kaart hebben!