Recepten

Mijn eindejaarsmenu 2017 – Culinaire tips voor de feestdagen

Print Friendly, PDF & Email

Mijn eindejaarsmenu,

Net zoals vorig jaar zal ik hier mijn eindejaarsmenu voorstellen. Dit onder hetzelfde motto “Hou het gemakkelijk”. Nieuwe recepten uittesten en culinair experimenteren, dat kan je een heel jaar doen. Tijdens de feestdagen kan je best gaan voor eenvoudige recepten die je veelal op voorhand kan klaarmaken. Nog meer inspiratie nodig? Samen met 4 andere foodies stelde ik hier alvast enkele van mijn feestelijke recepten voor.

Kerstcocktail – Aperitief: Elixir – Vermout – Gin

De aperitief hapjes zullen waarschijnlijk net hetzelfde zijn als vorig jaar. De cocktail, die is dit jaar wel anders. Deze keer gingen we aan de slag met enkel Belgische spirits. Belgische Negroni mag ik hem misschien niet noemen, maar deze kerstcocktail is er wel op geïnspireerd. In samenwerking met Delhaize stelde ik nog enkele last minute aperitief hapjes samen. Zo zet je zonder werk de hele tafel vol met lekkers.

Mijn eindejaarsmenu 2017 - Culinaire tips voor de feestdagen

Tartaar van zeebaars – zure room – avocado – The Calling IPA

Enkele weken geleden mocht ik aanwezig zijn op een inspiratie dag met Delhaize. Tijdens de kookbattle maakte ik samen met Caroline van ‘Avocado van de Duivel’ een hapje met tartaar van zeebaars. Dit hapje bestond uit een heerlijk pizza krokantje, zure room, tartaar van zeebaars, avocado en koriander.

Tartaar van zeebaars - zure room - avocado - The Calling IPA

Schelvis – Vinaigrette karnemelk – Postelein – Venkel

Als voorgerecht twijfel ik nog een beetje tussen een heerlijke pompoensoep met roomkaas en geroosterde kastanje, tartaar van steenbolk met avocado of dit gerecht met schelvis. Zoals ik eerder al zei: Dit gerecht met schelvis, saus op basis van karnemelk, olie van postelein en gebrande venkel kan werkelijk iedereen op tafel toveren.

Mijn eindejaarsmenu 2017 - Culinaire tips voor de feestdagen

Hinde Wellington, Hinde – Paddenstoelen – Bladerdeeg

Iedereen kent waarschijnlijk wel het klassieke gerecht ‘Beef Wellington’. Dit is een gerecht met ossenhaas, duxelle (fijngehakte paddenstoelen) en prosciutto, gehuld in krokant bladerdeeg. Voor deze ‘Hinde Wellington’ blijft het recept hetzelfde, de ingrediënten zijn een beetje anders. Je kan het op voorhand klaarzetten en à la minute afbakken in de oven.

Mijn eindejaarsmenu 2017 - Culinaire tips voor de feestdagen

Panna cotta van pure chocolade – Peer – Crumble van bier

Het dessert van dit jaar is geïnspireerd op een klassieker: “Poire belle Hélène”. We serveren een panna cotta van pure chocolade, kruidig gepocheerde peer, crumble van bier met een bolletje vanille ijs. Hierbij schenken we een cocktail shot “Poire belle Hélène”

Mijn eindejaarsmenu 2017 - Culinaire tips voor de feestdagen

Cremeux van chocolade en knolselder – Sinaasappel – Crumble

Ook kwa dessert twijfel ik nog een beetje tussen de panna cotta van hierboven en dit creatieve dessert met knolselder en chocolade. Deze fluweel zachte cremeux van chocolade en knolselder serveren we met frisse olie van sinaasappel, crumble met zwarte peper en kardemom en een bolletje vanille-ijs.

Heb je nog vragen of tips nodig voor jou Kerst of eindejaarsmenu. Reageer onderaan deze blogpost, via facebook of e-mail en ik probeer zo spoedig mogelijk te reageren. Bij deze wensen we jullie alvast warme feestdagen en een gezond, gelukkig en culinair 2018 toe.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *