Kerstmis,
Kerstmis en het eindejaar komen stilletjes aan dichterbij. Net zoals vorig jaar zal ik terug mijn ideale eindejaarsmenu samenstellen. Met als rode lijn, ‘hou het makkelijk’. Maar Kerstmis betekend niet alleen lekker eten, dat wil ook Kerstcadeaus zeggen. Bij ons is het de traditie om namen te trekken en lijstjes te maken. Heb jij nog inspiratie voor kerstcadeaus nodig? Wat ik zelf op ’n lijstje ga zetten, daar moet ik nog wel even over nadenken. Dat dit gerecht hieronder in mijn eindejaarsmenu voorkomt, dat weet ik al wel zeker.
Steenbolk – NorthSeaChefs
Steenbolk of steenwijting is een vis uit de orde der kabeljauwachtigen. Deze tot op heden minder bekende vis komt als bijvangst in de netten van onze Belgische vissers terecht. Een reden te meer om ook deze vis te leren gebruiken in onze keuken. Sinds ik met Carrefour en Filip Claeys een bezoek bracht aan de visveiling in Zeebrugge ben ik helemaal verkocht voor deze minder bekende vissen. Vissen die je tegenwoordig ook in de visafdeling van Carrefour kan vinden.
Het visvlees van steenbolk is fijn van structuur, maar heel fragiel. Steenbolk bak je dan ook best op vel op lage temperatuur om uiteenvallen te vermijden. Maar in dit recept gaan we aan de slag met rauwe steenbolk. We serveren deze met een salsa van avocado, rauwe asperges, gefrituurde quinoa en een olie van groene tuinkruiden.
Nodig voor 4 personen:
- 250 g filet van steenbolk
- 1 avocado
- 1 sjalot
- koriander
- olijfolie
- 2 groene asperges
- sushiazijn
- 50 g quinoa
- limoen
Olie van groene kruiden
- 1 hand vol groene kruiden (oregano, peterselie, bieslook, tijm, …..)
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 limoen
- 1 dl olijfolie
- peper en zout
Doen:
Gefrituurde quinoa:
- Gaar de quinoa zoals op de verpakking staat
- Giet de quinoa af en laat deze goed drogen op een handdoek
- Frituur de quinoa gedurende 3 á 4 minuten op 170 graden
- Laat deze uitlekken op keukenpapier, strooi er een beetje grof zeezout over
Salsa van avocado:
- Schil de avocado’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Pel de sjalot en snij deze fijn
- Voeg fijngesneden koriander en een flinke scheut olijfolie toe
- Breng op smaak met sap en rasp van limoen, peper en zout
Tartaar van steenbolk:
- Snij de steenbolk in fijne blokjes
- Voeg olijfolie toe en breng deze goed op smaak met peper en zout
Afwerking
- Mix alle ingrediënten voor de olie van groene kruiden fijn, giet deze door een fijne zeef
- Kuis de groene asperges
- Maak met een dunschiller fijne slierten van de asperges
- Besprenkel deze met sushiazijn, kruid met peper en zout
- Schik de salsa van avocado in een ring, druk zachtjes aan
- Verdeel hierop de tartaar van steenbolk, verwijder de ring
- Leg hierop enkel slierten rauw gemarineerde asperge
- Werk af met gefrituurde quinoa en een lepel kruidenolie