Blog

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge

Print Friendly, PDF & Email

We moeten eten wat de visser vangt,

We moeten eten wat de visser vangt en niet laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien. Dit is de slagzin van North Sea Chefs. Deze Belgische organisatie stelt alles in het werk om Belgisch gevangen vis en dan vooral de ongekende en onbeminde vissoorten te promoten.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge

North Sea Chefs werd in 2011 opgericht door Filip Claeys (De Jonkman) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme). Ondertussen rekent deze organisatie op verschillende ambassadeurs en een 15 tal chefs die in het onderzoeksteam zitten. Stuk voor stuk chefs die zweren bij Noordzeevis.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge

North Sea chefs meet Carrefour,

Sinds februari zet Carrefour zijn visafdeling extra in de kijker. Carrefour is dan ook één van de enige supermarktketens die rechtstreeks aankoopt bij de visveiling van Zeebrugge-Oostende. Met het motto ’s ochtends gekocht is de volgende dag beschikbaar in de winkel streeft deze supermarktketen voor uiterst verse vis.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge

Minder bekend, maar zeker niet minder lekker,

Drie maal per week koopt Carrefour gemiddeld 1500 kg verse vis rechtstreeks op de veiling. Naast de klassieke soorten vis zoals tong en pladijs breid Carrefour zijn visafdeling uit met minder bekende vissoorten zoals hondshaai, steenbolk en de vis van het jaar: Rode Poon. Vissen die vroeger terug overboord werden gegooid of verdwenen in vismeel vinden nu hun weg naar de supermarkt.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge

Vers, verser, verst,

  • 22u – De vis word gelost aan de kade in Zeebrugge
  • 22u – 06u – De vis word s’nachts gespoelden gesorteerd per soort en gewicht.
  • De vis word gekeurd en gesorteerd per kwaliteitsmodule
  • 6u45 – Opening van de veiling
  • 9u – Alle vis is onderweg naar de koper.
  • 8u (de dag nadien) – Ligt deze vis in de rekken bij Carrefour,
  • Verser kan dus niet.

 

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge 6

We stonden s’morgens om 5u45 op om dit met onze eigen ogen te gaan bekijken. Eerst kregen we een rondleiding over de werking van de visveiling. Nadien werden we door NortSeaChef Filip Claeys ondergedompeld in de wondere wereld van deze Belgisch gevangen vis en kregen we meer uitleg over alle verschillende soorten vis.

Het was al een interessante dag, maar deze werd nog interessanter toen we zelf aan de slag mochten gaan met deze vis. We kregen van Filip een workshop fileren van vis. Vissen zoals steenbolk, rode poon en zelfs zeekat passeerde de revue.

Nadien maakte hij ons wegwijs in het eenvoudig garen van deze vis. Een gouden tip van Filip: Kruid de vis met peper en zout, besprenkel met een beetje olijfolie en gaar deze 6 á 7 minuten in een oven van 120 graden.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge 4

We sloten deze interessante dag af met een fantastische lunch bij het twee sterrenrestaurant van Filip Claeys, De Jonkman. Met dank aan Walkie Talkie, Carrefour & NortSeaChefs voor deze leerzame dag.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge 3

Proef wat de Noordzee jou te bieden heeft en bereid de heerlijkste gerechten. Uit respect voor de Belgische vis.

Met Carrefour en Filip Claeys naar de visveiling in Zeebrugge 2

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *