Filip Claeys – North sea chef,
Filip Claeys is één van de grondleggers van North Sea Chefs. Via dit project wil hij de Belgische gevangen vis populairder maken. In het bijzonder de bijvangst, minder bekende en onbeminde vissen. Ondertussen zijn de North sea chefs uitgegroeid tot een netwerk dat kan rekenen op verschillende chefs en ambassadeurs.
Onbemind & onbekend, maar zeker niet minder lekker.
Een tijdje geleden brachten we met Carrefour en Filip Claeys een bezoek aan de visveiling in Zeebrugge. Want ook Carrefour wilt deze minder bekende vissen tot in de supermarkt brengen. Een interessante dag die werd afgesloten met een lunch in restaurant De Jonkman. Hier bewijst Filip dat je met deze (onbekendere) producten de lekkerste gerechten kan maken.
We moeten eten wat de visser vangt
en niet laten vissen wat wij willen eten.
Iedere chef probeert zijn eigen visie en stijl te ontwikkelen. Filip is zo een chef die uitblinkt met zijn eigen stijl en durf. Hij serveert geen dure tarbot, maar gaat aan de slag met bv. een prachtig stukje steenbolk. Een stijl waar wij alvast van houden.
We beginnen met een heerlijk glaasje fijn parelende Sandro De Bruno – Spumante Monti Lessini Durello DOC. Hierbij volgde een indrukwekkende reeks aan amuses.
Rode biet – Tzatziki – Komkommer
Cannelonni – Wortel – 5 spices
Hennepot – Prei – Paprika
Iers brood – Catch of the day – Venkel
Kwartel ei- Eekhoorntjesbrood – Ham
Hondshaai – Koolrabi – Koffie
Varkensnek – Pickels
Beignet – Tarbot – Ansjovis
Na deze amuses pakt Filip uit met smaakvolle en creatieve gerechten waar Belgische gevangen sint-jakobsvruchten en steenbolk de hoofdrol in spelen. Ook het dessert bevat alles wat je van een dessert verlangt. Gewoonweg een toplunch die we nog lang zullen herinneren.
Coquille ¦ Gemarineerd – Ravioli – Ricotta
Steenbolk ¦ Curry – Andijvie – Witloof
Chocolade ¦ Sesam – Merenque – Pistache
Boules de Berlin – Witte chocolade – Limoen
Macaron – Peer – Chocolade – Gember
Carré confituur
Baba au rum
Sigaar – Chocolade – Zeezout – Pistache
Praktisch:
De Jonkman ¦ Maalsesteenweg 438 ¦ B-8310 Sint-Kruis Brugge
+32(0)50 36 07 67 ¦ Website ¦ Facebook ¦ North Sea Chefs ¦ Reserveer online
Open van wo-za / Lunch vanaf 12u / Diner vanaf 19u / Gesloten op zo, ma & di