De lekkerste verse nougat maak je zelf,
Ik proefde de eerste keer verse nougat enkele jaren geleden op vakantie in Frankrijk. Niet zover van het gekende Montélimar, de bakermat van de noga. Hier vonden we winkeltjes met wel meer dan 20 soorten nougat, varianten met chocolade, gezouten karamel tot abrikoos en rozemarijn. Gewoonweg heerlijk, maar ook ontzettend duur.
Verse nougat smaakt helemaal anders dan de gekochte versie in een supermarkt. Veel zachter en smaakvoller. De kunst is om nougat niet te zoet te laten smaken. Als je alle ingrediënten bekijkt is dat nochtans niet voor de hand liggend. Daarom gebruik ik in mijn recept rasp van limoen en zonnebloem & pompoenpitten.
Nougat, Dit woord komt uit het Latijn ‘nux gatum’, dat betekent ‘notentaart’.
Noga of nougat komt oorspronkelijk niet uit Montélimar zoals wij velen denken. De oorsprong van noga is echter veel ouder. In Iran staat Isfahan bekend als het centrum van de noga, dat daar ‘gaz’ wordt genoemd. Algemeen kan men stellen dat alle landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten wel een variant van noga kennen.
Extra benodigdheden: kookthermometer tot 160 graden
Nodig:
- 2 eiwitten
- 350 g gemengde noten
- 100 g zonnebloempitten & pompoenpitten
- 260 g honing
- 460 g suiker
- 125 g glucose
- 100 g water
- 1 vanillestok
- raps van 1 limoen
- (eetbaar papier)
Doen:
- Bekleed 2 cake vormen met plasticfolie
- Breng de honing met de zaadjes van een vanillestok aan de kook tot 130 graden
- Kook het water, suiker en glucose tot 145 graden
- Klop het eiwit stijf tot pieken, voeg 1 el suiker toe
- Als de eiwitten stijf geklopt zijn, verlaag de snelheid van de mixer, maar laat deze draaien tot alle ingrediënten toegevoegd zijn
- Rooster de noten en zaden 10 minuten in een hete oven van 160 graden
- Voeg druppelsgewijs de hete (130 graden) honing toe aan het opgeklopt eiwit.
- Laat daarna het kokende (145 graden) suiker/water/glucose mengsel er bij druppelen
- Voeg op het einde de rasp van limoen en de warme noten en zaden toe
- Laat de keukenmachine nog even draaien zodat alles goed gemengd is
- Pas op, dit is allemaal heel warm nu.
- Verdeel de nougat in de cakevorm. Dek af met eetbaar papier of plastic folie
- Laat de nougat 12 uur rusten alvorens je een stukje proeft.
- Geniet !
Wat gaaf, nog nooit op het idee gekomen om dit zelf te maken! Het ziet, en klinkt, echt superlekker! Liefs X