Restaurant belevingen

De Jonkman – Sint Kruis / Brugge – Filip Claeys

Print Friendly, PDF & Email

Zijn keuken is origineel en authentiek

Vijf jaar “Kris Kookt” vierden we met een lunch in het twee sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge. Dit restaurant van Filip Claeys en Sandra Meirlevede bestaat ondertussen al 10 jaar en mag heel wat titels en prijzen om zijn palmares schrijven. De Jonkman scoort met 18/20 in Gault&Millau en heeft 2 sterren in de Michelin gids.

in

Filip Claeys, Chef van het jaar 2015

Filip kreeg de titel als culinaire persoonlijkheid van het jaar in 2013 en Chef van het jaar (Gault&Millau 2015). Ook zijn souschef Jonathan Oliver viel in de prijzen en werd ‘Viskok van het Jaar 2015‘. Deze chef haalt zijn inspiratie bij zijn ‘grote drie’. Zijn mentors: zijn vader die ook kok was, Geert Van Hecke en Sergio Herman. Zij hebben de basis gelegd van zijn keuken. Verder haalt Filip inspiratie uit de seizoenen. Lokaal koken is een must.

North Sea Chef,

Zo is Filip één van de oprichters van North Sea Chefs. Zei promoten duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst. In het restaurant werken ze dus uiteraard alleen maar met vis uit onze eigen Noordzee, gevangen door Belgische vissers. Filip is de kleinzoon van een visser en de zoon van een voormalige sterrenchef. Zo heeft hij de liefde voor kraakverse vis met de paplepel meegekregen.

13

We beginnen met een heerlijk fris & zomers aperitief op basis van cointreau, gin en een espuma van verveine. Hierbij volgde een prachtige reeks aan hapjes met het gelakt runderribstuk als onze favoriet. In De Jonkman werken ze met aangepaste wijnen per glas. Zo kan je per gang kiezen voor een aangepast glas wijn. Leuk, maar wij kozen voor een heerlijke fles witte wijn uit Slovenië. Ik gaf een paar kenmerken van witte wijn waar wij van houden door aan de sommelier, op zijn advies kwamen we uit bij deze fles. Een absolute topper.

1

Rode biet – Tzatziki – Crunch van brood

3

Rode poon – Jus van tuinbonen

2

Cannelloni – Crème van wortel – 5 kruiden

4

Gazenlever – Peer – Olie van komijn

5

Hennepot – Plattekaas – Venkel

7

Gepocheerd kwartelei – Gepaneerd – Eekhoorntjesbrood

6

Runderribstuk – Gelakt – 5 kruiden – Rode kool

8

Tarbot – Choronsaus – Poeder van dragon

9

Voor zover de hapjes, als voorgerecht serveerde Filip gemarineerde makreel met radijs en in de barbecue gebakken zuurdesembrood. Dit gerecht werd afgewerkt met een heerlijke jus van lavas. Finesse en puurheid, met een gastronomische kruiding. Voor mij nog zo een stukje zuurdesembrood aub.

10

Schotse schullen of Schartong werd voor Sofie geserveerd met een bouillon van krab. Hierbij kwam op de barbecue geroosterde aubergine en augurk. Ikzelf lust geen krab, daarom werd de schotse schullen voor mij geserveerd met asperges, daslook en eidooier. Twee heerlijke creaties.

1112

Het dessert bestond uit aardbei en rabarber, twee van mijn favorieten. Zo kwam er een samenspel tussen cheesecake, aardbei en rabarber op tafel. Hierbij ontzettend lekker ijs van rabarber, niet te zoet en niet te zuur. Dit dessert werd afgewerkt met een fantastische jus van rabarber en aardbei. Één van de beste desserts ooit.

16

Eclair

15

Macaron van pompelmoes – Verse Nougat – Warme Madeleine

17

Sigaar – Pinda

18

PralineSpek

19

Spijt,

Spijt hebben we gehad, dat we het drie gangen hadden genomen. Niet dat we met honger van tafel gingen, want de porties zijn echt voldoende. Na deze drie gangenlunch waren we helemaal voldaan. Enkel hadden we spijt dat we niet voor de 5, 6 of 7 gangen hadden gekozen. Deze chef, dit team en gewoon dit restaurant heeft ons helemaal verbaasd. We hadden graag nog meer creaties uit de keuken van Filip geproefd. Tja, we zullen nog eens terug moeten gaan.

De Jonkman
Maalsesteenweg 438
B-8310 Sint-Kruis Brugge
+32(0)50 36 07 67

Open van wo-za / Lunch vanaf 12u / Diner vanaf 19u / Gesloten op zo, ma & di

Reserveer online via Resengo,
(Reserveren met de Resengo cadeaubon is mogelijk)

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *