Uit het boek: Mosselen – Piet Devriendt
Mosselen zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitamines en nauwelijks vet. Met dit boek heb je meer dan 50 manieren om het kleine zeediertje klaar te maken. Aan de hand van schitterende foto’s legt Piet de recepten stap voor stap uit, zodat ook een niet- geoefende kok lekkere mosselgerechten op tafel kan toveren.
Één van de recepten die mijn onmiddellijk opviel was dit hapje of voorgerecht. Een heerlijke toast met mosselen, radijs, komkommer en yoghurt. Alle smaken en texturen zijn aanwezig voor een smaakvolle amuse. En het grote voordeel, die hapje kan echt iedereen klaarmaken. Eenvoudig en super lekker.
Restaurant Oesterput
Restaurant De Oesterput is een belevenis. De goede naam en faam reikt tot ver buiten Blankenberge, waar de familie Devriendt vier generaties geleden hun handel in zeevruchten startten. De Oesterput is de plaats bij uitstek waar U van kreeft, oesters, verse vis, mosselen of van een voortreffelijke zeevruchtenschotel kan genieten. De Oesterput staat synoniem voor alles wat de zee te bieden heeft. Verser kan niet.
Nodig:
- 125 g Griekse yoghurt
- peper en zout
- zeste van limoen
- enkele dikke sneden meergranenbrood
- stukje komkommer
- 8 radijzen
- olijfolie
- witte balsamico azijn
- 1 wortel
- mosselen
- olijfolie
- groene kruiden voor de afwerking
Doen:
- Giet het vocht van de yoghurt, kruid deze met peper, zout en zeste van limoen
- Doe de yoghurt in een spuitzak zodat je straks mooie puntjes kan spuiten
- Steek met een serveerring enkele rondjes uit het meergranenbrood
- Toast of bak deze rondjes meergranenbrood
- Snij de komkommer in brunoise, de radijs in fijne plakjes
- Snij de wortel met een dunschiller in fijne plakjes, frituur op 160 graden krokant
- Kook de mosselen gaar in een potje met een scheutje water
- Haal de mosselen uit hun schep, laat ze lauw worden. Kruid met peper, zout, azijn en olijfolie
- Spuit enkele toefjes yoghurt op de toastjes, Verdeel de mosselen hierop
- Schik hier enkele blokjes komkommer en plakjes radijs bij
- Werk af met groene kruiden, gefrituurde wortel en als finishing touch een draai van de pepermolen