Honing - gember muffin met roomkaas en stuifmeel pollen
Recepten, Zoetigheden

Honing – gember muffin met roomkaas en stuifmeel pollen

Honing muffin,

Voor dit recept gingen we aan de slag met een eigen muffin recept. Het grootste deel van de suiker werd vervangen door honing. Niet speciaal omdat honing iets gezonder is, maar vooral omdat ik van die smaak hou. Daarnaast voegen we nog wat gember toe voor een kruidige toets.

Muffin of cupcake

Het zijn muffins, maar ze lijken misschien wel op cupcakes. Ik heb de rage van cupcakes helemaal aan mij voorbij laten gaan. Maar ik vond het wel leuk om deze muffins af te werken met een heerlijke topping op basis van roomkaas.

Stuifmeel pollen – Meli,

Voor de uiterlijke afwerking koos ik voor de stuifmeel pollen van Meli. Bijenpollen of stuifmeelpollen zijn een rijke bron aan vitamine D en B12, wat ze tot een waardevolle aanvulling maken. Verder bevatten ze ook heel wat eiwitten, vetzuren, koolhydraten en mineralen.

Bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen het stuifmeel uit het mannelijk deel van de rijpe bloem. Het stuifmeel wordt verzameld aan de achterpoten en wordt voortdurend bevochtigd met nectar. Bij aankomst in de kast wrijft de bij de klompjes stuifmeel uit haar poten en deponeert die in één van de cellen.

Stuifmeel kan bij de imker worden geoogst door middel van een stuifmeelval. Het is een rooster met nauwe openingen waardoor de bijen zich moeten wringen bij de thuiskomst in hun kast. Omdat deze stuifmeelkorrels ook voor bijen van levensbelang zijn, wordt het oogsten ervan beperkt en gebeurt dit enkel in periodes van overvloed en met intervallen. Bijen ondervinden hiervan dus geen schade.


Recept voor 14 muffins,

  • 220 g zelfrijzende bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 dl melk
  • 2 eieren
  • 110 g Acacia honing – Meli
  • 50 g suiker
  • 15 g geraspte verse gember
  1. Warm de oven op tot 170 graden
  2. Maak een egaal cake beslag door alle ingrediënten voor de muffins goed te mengen
  3. Vul de muffinvormpjes tot 2/3 met het cakebeslag
  4. Bak de cakejes gedurende 16 minuten in de oven
  5. Laat nadien volledig afkoelen

Topping

  • 175 g St Môret roomkaas
  • 70 g boter, op kamertemperatuur
  • 35 g poedersuiker
  • 25 g honing
  • stuifmeel – pollen
  • Klop de boter en poedersuiker luchtig
  • Voeg honing toe
  • Klop er op het einde de roomkaas onder

Afwerking:

  1. Werk de afgekoelde muffins af met de romige topping
  2. Strooi er een beetje stuifmeel pollen over
  3. Geniet!

Met dank aan Meli voor de fijne samenwerking. 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *