Hinde Wellington,
Iedereen kent waarschijnlijk wel het klassieke gerecht ‘Beef Wellington’. Dit is een gerecht met ossenhaas, duxelle (fijngehakte paddenstoelen) en prosciutto, gehuld in krokant bladerdeeg. Voor deze ‘Hinde Wellington’ blijft het recept hetzelfde, de ingrediënten zijn een beetje anders.
De ossenhaas vervangen we door een smakelijk stukje hinde gebraad. Voor de champignons gaan we aan de slag met verschillende soorten paddenstoelen zoals oesterzwam, shiitake, kastanje champignon en enkele bospaddenstoelen. Vorig jaar zat er in onze eindejaarsmenu een stoofpotje van hinde. Dit jaar zal dit gerecht op tafel komen. Het voordeel hieraan is dat je bijna al het werk op voorhand kan doen.
Nodig voor 4 personen:
Hinde Wellington,
- 600 á 700 g hinde gebraad (lang en rond)
- 500 g gemengde paddenstoelen
- 150 g prociutto
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- boter
- bieslook en peterselie
- bladerdeeg
- 1 ei
- Kruid het hinde gebraad met peper en zout
- Bak het vlees kort aan in een hete pan met boter
- Laat het vlees rusten in de koelkast, bewaar de pan met bak resten om de saus in te maken
- Kuis de paddestoelen en cutter ze grof in de hakmolen
- Snij de sjalot en de knoflook fijn
- Smelt opnieuw een klontje boter, stoof sjalot en look aan
- Voeg de fijngemalen paddenstoelen toe
- Laat de paddenstoelen stoven tot dat al het vocht verdampt is
Als je denkt dat het goed is, laat ze dan nog 5 minuten extra stoven - Breng de duxelle op smaak met peper, zout en fijngesneden bieslook en peterselie
- Bewaar de duxelle in de koelkast
- Neem een groot stuk plasticfolie
- Leg hierop de plakjes prosciutto even breed als het hinde gebraad
- Verdeel hierop een laagje duxelle en leg er het hinde gebraad op
- Rol het vlees met de duxelle in de prosciutto met behulp van de huishoudfolie
- Laat dit rusten in de koelkast
Saus
- ui, grof gesneden
- tijm en laurier
- 400 ml wildfond
- maizena
- Stoof de grof gesneden ui aan in de braadpan van het vlees
- Blus deze met de wildfond
- Voeg tijm en laurier toe
- Laat voor de helft inkoken
- Zeef de saus, bind ze eventueel met een beetje maizena
- Breng de saus op smaak met peper en zout
Afwerking:
- Warm de oven op tot 180 á 200 graden
- Haal het vlees uit de folie en rol het in bladerdeeg
- Maak hier een mooi strak en gesloten pakje van
- Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden.
- Smeer de bladerdeeg in met een losgeklopt ei
- Bak het pakketje gedurende 30 minuten krokant in de oven
- Laat nadien 5 minuten rusten en snij mooie plakjes met een broodmes
- Serveer hierbij je favoriete aardappelen en groenten