Gepofte knolselder - Garnaal - Hollandaisesaus
Hoofdgerechten, Recepten

Knolselder – Garnalen – Hollandaise – Eitje64

Dit is misschien wel één van mijn meest feestelijke eindejaarsrecepten. We poffen een hele knolselder gedurende 70 minuten in de oven. Daarbij komt een eitje dat 60 minuten gegaard is op 64 graden, grijze garnalen en een heerlijke hollandaisesaus. Eerlijk gezegd is dit recept al wel iets ingewikkelder als mijn andere eindejaarsrecepten. Hollandaisesaus vraag een beetje oefening. Voor de eitjes op 64 graden gebruiken we dan weer onze sous vide stick van Anova. Je zou deze eitje ook kunnen pocheren ipv sous vide garen.

Ook onze wijn voor de feestdagen is al gekozen. Hierbij schenken we een heerlijk glaasje Rueda, 100% Verdejo. De Verdejo is strak en fris, daarom past hij perfect bij dit gerecht met hollandaisesaus. Eerder noemden we deze wijn al eens een allemansvriend. Ideaal wijntje dus voor op de feesttafel.

Nodig voor 6 personen

  • 1 knolselder
  • takje tijm
  • olijfolie
  • 6 eieren
  • 300 g grijze garnalen
  • Borstel de knolselder schoon, was hem kort
  • Snij de boven en onderkant van de knolselder eraf
  • Leg 3 vellen aluminiumfolie open. Zet de knolselder in het midden
  • Leg er een takje tijm en een snuifje grof zeezout bovenop
  • Voeg 2 el olijfolie toe
  • Vouw de aluminiumfolie goed dicht
  • Bak de knolselder gedurende 70 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Laat de knolselder in de folie volledig afkoelen
  • Snij plakken met een dikte van 1 cm
  • Steek met een ring van 8 cm cirkels uit.
    De overige knolselder kan je verwerken in soep of een stoemp
  • Smelt een flinke klont boter in een pan.
  • Bak hierin de uitgestoken plakken knolselder, kruid deze met peper en zout
  • Gaar ondertussen de eieren 1 uur in het warmwaterbad van 64 graden
  • Leg 1 plak knolselder per bord
  • Breek hierop een gegaard eitje
  • Strooi er garnaaltjes over
  • Werk af met hollandaisesaus en enkele extra garnalen
  • Schenk een heerlijk glaasje Rueda 100% Verdejo in
  • Geniet!

Hollandaisesaus

  • 3 eidooiers
  • 3 eierdopjes witte wijn
  • 2 eierdopjes water
  • enkele druppels citroensap
  • peper en zout
  • Doe de boter in een pot en laat ze op een zacht vuur smelten. Schep het bleke stremsel voorzichtig weg met een lepel en hou de geklaarde boter op een zeer zacht vuur warm.
  • Doe de eierdooiers in een diepe steelpan. Voeg 2 dopjes witte wijn en 1 dopje water toe
  • Klop het mengsel schuimig met de klopper
  • Zet de pan op een zacht vuur. Blijf met een flinke snelheid kloppen in een achtvorm
  • Neem de pan af en toe weg van het vuur. Blijf kloppen tot je een licht gebonden schuimige saus krijgt, waarin de garde z’n sporen achterlaat. Let op! Dit mag niet koken. Dan gaat het eigeel stollen.
  • Haal het opgeklopt eigeel af het vuur
  • Voeg er in een straaltje de geklaarde boter aan toe terwijl je blijft kloppen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en oSérieux en Rueda wijnen


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *