Tijdens de feestdagen wordt er al eens een fles champagne bovengehaald. Hiervoor gingen we op zoek naar een smaakvol en elegant hapje om daarbij te serveren. We kwamen uit bij arancini of risotto balletjes. Een heerlijke specialiteit uit Sicilië waaraan we een elegante Belgische toets geven. Zo bereiden we kleine arancini met grijze garnalen. We houden de garnaal smaak wel subtiel. Zo bereiden we een klassieke risotto waaraan we op het einde pas de garnalen toevoegen.
Nicolas Feuillatte – Grande Réserve Brut
Nicolas Feuillatte Grande Réserve is een delicate en uitgebalanceerde champagne. Deze is harmonieus samengesteld uit 20% Chardonnay voor elegantie en finesse, 40% Pinot Noir voor rondheid en structuur en 40% Meunier voor fruitigheid en souplesse. De Grande Réserve Brut rijpt tot zes jaar in de kelder. Die tijd is nodig om een soevereine intensiteit en harmonie te verkrijgen in de champagne.
Recept voor +- 35 risotto balletjes
- 150 g risottorijst
- 400 ml groentenbouillon
- 1 sjalot
- 1 klein teentje knoflook
- 100 ml witte wijn (Chardonnay)
- 50 g boter
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 el fijngesneden bieslook
- 120 g grijze garnalen
- olijfolie
- 2 eieren
- bloem
- paneermeel
- Nicolas Feuillatte – Grande Réserve Brut
Doen
- Pel en snipper de ui en look. Fruit deze kort aan in een beetje olijfolie
- Voeg de rijst toe en bak deze kort totdat ze glazig zien
- Blus de risotto af met de witte wijn.
- Voeg de helft van de bouillon toe en laat de rijst op een laag pitje koken totdat het vocht opgenomen is.
- Voeg beetje bij beetje bouillon toe aan de risotto en wacht tot het vocht opgenomen is door de rijst. Dit herhaal je totdat de rijst gaar is
- Voeg de grijze garnalen, boter, bieslook en geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer goed om
- Breng de risotto op smaak met peper en zout
- Stort de rijst in een kom en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen (in de koelkast)
- Rol balletjes van de rijst ter grootte van een bitterbal
- Klop de eieren los met een scheutje water in een diep bord of een schaal
- Doe het paneermeel in een tweede schaal en bloem in een derde schaal
- Haal het risotto balletje eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel
- Laat de balletjes opstijven in de koelkast
- Bak de arancini ongeveer vijf minuten goudbruin in frituurvet
- Schenk een glaasje champagne in als aperitief
- Geniet!
#ADV – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Alcobrands
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.