Citroentaart semifreddo met lemoncurd
Recepten, Zoetigheden

Citroentaart semifreddo met lemoncurd

Print Friendly, PDF & Email

Dit is het tweede recept voor semifreddo op de blog. In de eerste versie gingen we aan de slag met cantuccini koekjes en noten. Deze keer verwerken we hierin de smaken en texturen van een citroentaart. Zo gebruiken we hier zandkoekjes, meringue en lemon curd. Het resultaat is echt zalig lekker!

Semifreddo met zandkoekjes, merenque en lemoncurd

  • 4 eigelen
  • 2 eiwitten
  • 500 ml room
  • 70 g suiker
  • 30 g honing
  • 1 vanillestok
  • 1 citroen
  • 50 g meringue koekjes
  • 200 g zandkoekjes of sprits
  • 150 g lemon curd

Doen

  • Bekleed een bakblik met vershoudfolie. Dit helpt om de semifreddo na het invriezen weer los te maken.
  • Splits de eieren in twee aparte kommen
  • Klop 4 eidooiers samen met de suiker en honing op tot een luchtige massa
  • Klop in een andere kom 2 eiwitten tot stijve pieken met een snuifje zout
  • Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit
  • Klop de room op
  • Voeg de zaadjes van de vanillestok toe aan de room
  • Breek de zandkoekjes en meringue in stukken
  • Spatel de room onder de opgeklopte eigelen
  • Voeg dan de helft van het eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Daarna volgt de andere helft. Tip: klop niet te lang, dan blijft de semifreddo luchtig
  • Spatel er voorzichtig de zandkoekjes, meringue en rasp van citroen onder
  • Verdeel een laagje lemon curd op de bodem van het bakblik
  • Giet de helft van het mengsel in het bakblik
  • Verdeel hiertussen opnieuw een beetje lemon curd
  • Giet hierop de andere helft van het mengsel. Strijk glad.
  • Dek het eventueel af met plasticfolie en zet het in de vriezer tot het helemaal bevroren is (ongeveer 8 uur)
  • Haal de semifreddo 10 minuten voor het opdienen uit de diepvries
  • Geniet!

Lemon curd

  • 150 g boter
  • 110 ml citroensap (2 citroenen)
  • 2 eieren
  • 125 g suiker

Doen

  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom
  • Zet deze kom op een kookpot met een laagje kokend water in, op het vuur (au bain marie)
  • Laat de ingrediënten in de kom smelten, roer tot een gladde massa
  • Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel.
  • Voeg nu de eieren toe. Het een kwestie van geduld nu.
    (Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit.)
  • Blijf zachtjes roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds dikker wordt.
  • Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Reken hiervoor ongeveer 20 minuten.
  • Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen
  • Voor dit recept heb je niet al deze lemon curd nodig

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *