Recepten

Mijn Eindejaarsmenu 2019 – Feestelijk genieten

Print Friendly, PDF & Email

Mijn Eindejaarsmenu  2019

Net zoals in 2016, 2017 en 2018 zal ik hier mijn eindejaarsmenu 2019 voorstellen. Eigenlijk zou ik gewoon willen zeggen, kijk terug naar mijn menu van 2018. Deze vond ik persoonlijk echt heerlijk. Maar toch heb ik ook voor dit jaar weer enkele overheerlijke gerechten uitgezocht. Allemaal met in het achterhoofd dat er zoveel mogelijk werk in voorbereiding kan gedaan worden. Zo kan je als kok en/of gastheer of gastvrouw ook zoveel mogelijk mee aan tafel zitten. 

Nieuwe recepten uittesten en culinair experimenteren, dat kan je een heel jaar doen. Tijdens de feestdagen kan je best gaan voor eenvoudige recepten die je veelal op voorhand kan klaarmaken. Hopelijk kan ik jullie inspireren met deze 9 recepten uit mijn eindejaarsmenu van aperitief tot digestief.

Aperitief: Spritz by Casa Astrid

Terwijl we door de olijfgaard van Casa Astrid wandelen ruiken we de wilde kruiden die er groeien. Het zijn deze geuren en smaken die ik verwerk in een heerlijk aperitief. Zo werd de Casa Astrid Spritz geboren.

Aperitief wraps

Elk jaar opnieuw maken we verschillende aperitief wraps klaar tegen de feestdagen. Vorig jaar baseerde we deze op twee klassieke voorgerechten: Carpaccio & vitello tonnato. Dit jaar gaan we aan de slag met o.a. bresaola, tonijn en brie. Wel te verstaan in drie verschillende wraps. De recepten vind je hier.

Aperitief wraps - Bresaola - Tonijn - Brie - eindejaarsmenu

Sint-Jacobsvruchten met miso en krokante nori

Zo een klein nobel product heeft natuurlijk niet veel nodig. Daarom houden we het enorm eenvoudig. Maar het resultaat is wederom subliem. We serveren deze coquilles met misoboter, krokante nori en rasp van koraal. Een streling voor het oog ( en de smaakpapillen ).

 Mijn Eindejaarsmenu  2019

Tartaar van kalfsvlees en zeebarbeel

Midden 2018 stond ik met dit recept in Culinaire ambiance. Het gerecht ziet er fantastisch uit, de smaken zijn heerlijk en de combinatie schitterend. Toch is het helemaal niet zo een moeilijk recept.

Tartaar van kalfsvlees met zeebarbeel, krokante nori en jus van komkommer. Mijn eindejaarsmenu

Miso gamba’s met kefir zeekraal dressing ven gegrilde ciabatta

Dit recept klinkt misschien ingewikkeld. Maar eigenlijk is dit ongelooflijk eenvoudig. We bakken de gamba’s in miso olijfolie. Hierbij komt een dressing van kefir met zeekraal. Van de schalen van de gamba’s maken we heerlijke olie waarmee we de ciabatta grillen.

Miso gamba's met kefir zeekraal dressing ven gegrilde ciabatta

Rollade van fazant met tortellini en paddenstoelen

Dit recept is ook ideaal voor de feestdagen. Tot halverwege kan je dit gerecht een dag op voorhand klaarmaken. We serveren dit ook in één grote schaal. Zo moet je geen borden dresseren. 

Rollade van fazant met tortellini en paddenstoelen - Mijn eindejaarsmenu

Semifreddo met cantuccini en pistache

Ik kreeg de vraag van Lidl om een recept te maken met één van de producten uit het deluxe of delicieux eindejaarsgamma. Ik koos voor de heerlijk Italiaanse cantuccini met pistache. Deze verwerk ik in een overheerlijk semifreddo waar ik nog extra smaken en kenmerken van nougat in stop. Zo gebruiken we ook nog geroosterde noten en honing.  

Semifreddo met cantuccini en pistache - Eindejaarsdessert

Zacapa old fashioned – Kruidige Zacapa Chocolade truffel

Bij deze after dinner cocktail serveren we een bijpassende chocoladetruffel. We infuseren de room eerst met vanille, kruidnagel, laurier, gember, jeneverbes en roze peper. Dit zorgt voor een kruidige chocolade truffel die perfect smaakt naast deze Zacapa old fashioned met koffie.

Zacapa old fashioned - Chocolade truffel

Als laatst wil ik iedereen fijne feestdagen en al het beste voor 2020 toewensen. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws.

Kris 


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *