Pasta vongole met kokkels en kerstomaat
Hoofdgerechten, Recepten

Pasta vongole met kokkels en kerstomaat

Pasta vongole,

Pasta vongole is misschien wel één van de bekendste pasta gerechten die er bestaat. Dit Italiaans pastagerecht met schelpdieren is afkomstig uit het midden en zuiden van Italië. Letterlijk vertaald betekend dit “spaghetti met venusschelpen”. Voor mij roept dit gerecht alvast een heerlijk vakantiegevoel naar boven. Maar eigenlijk hoef je het zover niet te gaan zoeken. Want kokkels zijn zowel in de Oosterschelde als Westerschelde van Zeeland te vinden. 

Dit is zo één van de recepten waarvoor je geen ellenlange boodschappenlijst nodig hebt. Ook kwa voorbereiding en kooktijd is dit een echte meevaller. Het is smaakvol en doet je naar de zomer of vakantie verlangen. Daarnaast zijn kokkels bijna het hele jaar door verkrijgbaar. 

Pasta vongole met kokkels en kerstomaat

In geen tijd staat er een geurige pot genot op de tafel

Er zijn twee verschillende bereidingswijzen voor dit gerecht:’ bianco’, met olie, knoflook, peterselie en eventueel een scheut witte wijn; of ‘rosso’, waarbij naast de eerder genoemde ingrediënten ook tomaten en verse basilicum worden toegevoegd. De levende schelpen worden snel gekookt in een mengsel van olijfolie en veel knoflook. De schelpen openen tijdens het koken. De vloeistof die tijdens dat proces vrijkomt, is een essentiële smaakstof voor dit gerecht.

 

Nodig voor 2 personen:

  • 1 kg kokkels of venusschelpen
  • 200 g  verse pasta
  • 1 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 teentjes knoflook, geplet
  • olijfolie
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1/2 glas witte wijn
  • peper en zout
  • 250 g kerstomaten
  • 1 el boter

Doen:

  • Spoel de schelpen drie tot vier keer in gezouten water of laat ze een halve dag in een pan met koud water met veel zout staan.
  • Verhit de olijfolie in een ruime kookpot.
  • Stoof de sjalot en de geplette look aan in de olie.
  • Voeg de wijn, schelpen, boter en kerstomaat toe, plaats er een deksel op en laat deze enkele minuten garen.
  • Kook de pasta al dente in licht gezouten water
  • Giet de spaghetti af en meng de pasta onder de zeevruchten.
  • Kruid naar smaak met peper van de molen. Strooi er de gesnipperde peterselie over.
  • Geniet!
Pasta vongole met kokkels en kerstomaat
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *