Ik hou van desserts met een flinke portie zuren, geen al te zoete creaties, maar liever zure citroen en citrus achtige desserts. De klassieke citroentaart is zo één van mijn favorieten.
Recept voor 1 taart
Extra benodigdheden: Bak bonen of droge bonen om het deeg blind te bakken
Ingrediënten:
Pâte sucréé
- 125 g bloem
- 90 g suiker
- 1 vanillestok
- 1 ei
- 125 g boter, kamertemperatuur
- snuifje zout
Lemon curd:
- 3 citroenen
- 250 g suiker
- 350 g boter
- 3 eieren
- 5 eierdooiers
- 2 blaadjes gelatine (3,2 g)
Werkwijze:
Pâte sucréé:
- Klop in een ruime mengkom de boter en de suiker zacht en romig
- Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg deze toe aan het botermengsel
- Meng hieronder het ei
- Voeg de bloem en het zout toe
- Blijf kneden totdat je een egaal deeg bekomt
- Verpak het deeg in plastic folie en leg dit minstens 30 minuten in de koelkast
- Kneed het deeg nog even voor u het uitrolt
- Bestuif de tafel met wat bloem en rol het deeg uit tot 0.5 cm dikte
- Leg het deeg in een bakvorm, bedek met een vel bakpapier en vul met droge bonen
- Bak de daag 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Verwijder het bakpapier met de bonen en laat het deeg nog een 3 tal minuten extra krokant worden in de oven
Lemon Curd:
- Laat de gelatine weken in koud water
- Breng 125 g suiker en het sap en zeste van 3 citroenen aan de kook
- Doe 125 g suiker in een ruime kom en voeg hier 3 volledige eieren en 5 eierdooiers aan toe, klop dit goed los
- Als het citroensap kookt, haal het van het vuur en zeef boven het suikermengsel, meng alles goed
- Doe alles terug in de kookpot en laat dit al roerend garen op het vuur.
- Haal van het vuur en voeg de gelatine en de blokjes boter toe
- Laat de lemon curd afkoelen
- Giet de lemon curd in de vorm
Bewaar de citroentaart op een frisse plaats maar niet noodzakelijk in de koelkast
Tip: Maak deze taart ook pas klaar op de dag dat je hem nodig hebt, de dag nadien wordt de bodem een beetje plat. Dit kan je altijd voorkomen door de bodem, nadat hij is gebakken in te smeren met een dun laagje gesmolten chocolade.
Like jij Kris Kookt al op Facebook? Of volg je Kris kookt al op Instagram
Ik twijfel over de hoeveelheid boter voor de bodem. Echt zoveel boter (tov hoeveelheid bloem en suiker)
Bedankt Peter. Daar moet idd een foutje zijn ingekropen. Ik heb het recept aangepast. Dit moest 125g zijn. Succes!