Culinaria is sinds enkele jaren uitgegroeid tot een evenement van internationale klasse, het neusje van de zalm op het gebied van gastronomie. Een Culinaire top evenement waar we elk jaar opnieuw kijken we hier naar uit. Culinaria is een kruispunt van smaken in het hart van de Europese hoofdstad, één groot uitstalraam dat een kijkje biedt op het culinaire talent van België.

Terwijl ik tijdens de editie van 2014 het promoten van Belgische producten zoals Noordzee vis e.d. een beetje miste stond deze editie in het teken van “The Belgium effect“. Aan de hand van een rijk en gevarieerd gastronomisch programma maakten de bezoekers kennis met de menselijke ‘terroir’ van ons dierbare landje.
Om te beginnen was de ‘aperonomie’, aangeboden door Leffe: een amusehapje gemaakt door een jonge gastronomische of bistronomische kok, geserveerd met een Leffe naar keuze. Met veel plezier kozen we hier een heerlijke Leffe Royale met een hapje op basis van witloof

San Pellegrino – Young Chef

Hierna volgde vijf degustatiegerechten met aangepaste Loirewijnen. Hoewel het thema “The Belgium effect” was, waren er weinig Belgische bieren en geen Belgische wijnen te bespeuren. Wel hadden we het gelukt niet te moeten kiezen tussen de 2 menu’s. Geen 5, maar 10 degustatie borden passeerde onze revue.
Alex Joseph van Rouge Tomate :
Varkenslapje, langoustines, erwtjes, wilde look uit Ternat

Één van mijn favorieten gerechten van de avond. Een heerlijke creatie tussen buikspek en langoustine van chef Alex Joseph (Rouge Tomate). Deze chef won de wedstrijd San Pellegrino Young Chef (Benelux) en mag binnenkort deelnemen aan de Pellegrino Young Chef wedstrijd in Milaan
Martin Volkaerts van L’Amandier
Ganache van ganzenlever van de boerderij de la Tour in Glimes, rundstartaar, sesamvinaigrette

Yves Mattagne van Sea Grill
Black Angus Rund, Bearnaise van Oesters, Yuzu, Koriander, Gember, Citroenkruid, Sesamzaad

Een tweede favoriet kwam van chef Yves Mattagne. Surf en turf met rundvlees en oester. Top !!
Kamo Tomoyasu van Kamo
Teriyaki-eend met Valrhona chocolade

Giovanni Bruno van Senzanome
Ei op 63, cappucino van Gran Padano, crumble van pancetta, sepia, witte asperge en grijze garnaal
Zowel Giovanni Bruno (Senzanome) als Jean-Philippe Watteyne (iCook) serveerde een gerecht met ei gegaard op 63 graden. Beide super lekker.
Jean-Philippe Watteyne van iCook
Ei op 63°, Groene asperges in 2 bereidingen, Gerookte paling, crumble
Dario Puglia van Gist
Mechelse koekoek, aardappelcrème, karnemelk, gebrande ui, hooi van prei

Bart De Pooter van Pastorale
“purr”

Een lekker hapjes, maar van een 2 sterrenchef had ik misschien net iets meer verwacht.
Eric Martin van Lemonnier
Zalmforel, erwtjes, rauwe asperge, gerookt ei, speltkorst en gedroogde ham

Thomas Troupin & Marie-Charlotte Portois van La Menuiserie
Witte asperges op zijn “Vlaamsardens”: reeham van bij Markus Schulze, Birkenhof in Butgenbach

La Menuiserie was de ontdekking van het jaar 2014 in Gault&Millau. Dit restaurant staat dan ook al veel te lang op mijn to-do lijst.
De menu’s werden afgesloten een dessert en een café gourmand in combinatie met Nespresso.
Olivier Massart van Ô de Vie :
Valrhona Chocoladesigaar, gerookte as met Cohiba
Valrhona Chocoladesigaar, gerookte as met Cohiba

A little bit too smokey
Marc Ducobu van Ducobu :
“Zwart, geel, rood”
“Zwart, geel, rood”

Carl Gillain van L’Agathopède
Knolselder, Valrhona witte chocolade, gefermenteerde melk

Ik hou enorm van desserts met kruiden of groenten. Chef Carl Gillain scoort dan ook met deze creatie tussen knolselder en witte chocolade. Top !!
Joost Arijs van Joost Arijs
Zéphir, Fraîcheur, Choux Caramel (met Valrhona chocolade)

Afsluiten met een heerlijk creatie van Joost Arijs en een kopje Nespresso. Super
Culinaria staat jaarlijks met stip genoteerd in mijn agenda. Zo bezochten we vorige jaar niet alleen Culinaria “Het Festijn” in Tour & Taxi, maar ook “Culinaria Aan zee 2014: “Het strand van de chefs” en “Culinaria aan de Zavel” in Brussel. Deze keer hadden we het gelukt dat we niet de auto, maar de tram konden nemen. We mochten overnachten in het 4 sterrenhotel “The Hotel” in Brussel. Een exclusief en modieus hotel met prachtig zicht over Brussel.

#roomwithaview