Ontdek Zeeland
Wie op de kaart van de Noordzeekust kijkt, ziet van Calais tot het noorden van Denemarken één strakke lijn. Behalve in Zuidwest-Nederland. Daar ligt land in zee. Een groep eilanden, van elkaar gescheiden door zeearmen zoals de bekende Ooster- en Westerschelde.
Culinair walhalla voor zeevruchten
Zeeland telt meer water dan land. Het is dan ook overduidelijk dat deze regio het culinair walhalla voor zeevruchten is. Mosselen en Oosterschelde kreeft kennen we allemaal. Maar ook kokkels, scheermesjes, oesters en wulken komen uit deze Nederlandse wateren.
Op culinaire ontdekking door Zeeland
Wat is er zaliger om op een vissersboot te zitten en de vangst daarna te verwerken met topchefs? Wij nodigen je daarom graag uit op de bloggerstrip ‘ontdek de zalige zilte zeevruchten in Yerseke’
Eerlijk gezegd ben ik helemaal geen zeevruchten fanaat. Maar op een uitnodiging met deze omschrijving kon ik ook geen ‘nee’ zeggen. Hoe dichter bij de bron, hoe verser en smaakvoller de producten smaken tenslotte.
Zo gezegd, zo gedaan stapte ik een tijdje geleden in de auto richting Zeeland. Op maar een uurtje rijden vanaf de Kempen (maar een half uurtje vanaf antwerpen) kom je werkelijk in een totaal andere omgeving. Duinen, stranden en dijken wisselen elkaar af met het prachtige Zeeuwse landschap.
Vanaf de dijk in Yerseke nam de Oesterbaron ons mee voor een unieke kijk op de innovatie off-bottom oesterkweek. Na een half uurtje varen kwamen we aan bij de kweekpercelen op de Oosterschelde.
Farmers of the sea
Hier worden oesters geweekt in metalen zakken. Deze zakken worden in een ‘kast’ geplaatst of op een ‘tafel’ gelegd net onder water. Een heel arbeidsintensief proces omdat de zakken moeten geschud en gekeerd worden.
Deze nieuwe kweekmethode heeft twee voordelen. Allereerst geeft dit de mogelijkheid om triploide oesters te kweken. Dit houdt in dat er tijdens de zomer geen melk in de oester zit.
Daarnaast bied deze kweekmethode de oplossing tegen de Japanse oesterboorder. Dit slakje kruipt op de bodem, waar ook de oesters liggen. Met een soort gif maakt hij de jonge schelpen zacht, boort er met zijn scherpe tandjes een gaatje in en kan zo de oester opeten
Zeevruchten op de barbecue
Na deze vaartocht over de Oosterschelde werden we bij de firma Verwijs uitgenodigd voor een workshop ‘zeevruchten op de barbecue’. Bij aankomst stond de Ofyr en Big Green Egg roodgloeiend, de witte wijn ijskoud.
Oosterschelde kreeft werd kort voorgekookt, doormidden gesneden en gebakken op de Ofyr met kruidenolie. Oesters werden gekraakt en kregen een topping van boter, olie, kruiden en gemalen kaas alvorens ze enkele minuten werden gegrild in de Big Green Egg.
Proef Zeeland
Voor de mosselen en kokkels werd de wok bovenop de Ophir geplaatst. Mosselen werden gewokt met zeekraal en witte wijn. Maar mijn favoriet van de workshop waren zonder twijfel de kokkels.
Deze werden klaargemaakt met sjalot, wortel, citroentijm en woksaus op basis van sesam, hoisin, citroengras en vissaus. Gewoonweg subliem, met maar enkele ingrediënten werd er telkens iets heerlijk op tafel gezet. We gaan dit recept binnenkort zeker eens klaarmaken voor de blog.
Plateau fruits de mer
Er is geen betere manier om een verblijf in Zeeland af te sluiten dan met een heerlijke plateau fruits de mer. Hiervoor reden we naar Kamperland, meer bepaald de duurzame tarbotkwekerij annex visrestaurant Seafarm.
Met een uitzicht over de Jacobshaven proef je hier al het lekkers wat Zeeland te bieden heeft. Wij sloten onze culinaire tour af met een plateau Fruits de Mer Royal. Palourdes, kokkels, scheermesjes, alikruiken, krab, gamba’s en langoustine. Alles wat je als menig liefhebber maar kan wensen
Het was liefde op het eerste gezicht met Zeeland. We gaan dan ook zeker nog eens terug. Hiervoor ben ik op zoek naar jou favoriete adressen in Zeeland. Charmante B&B’s, kleinschalige restaurantjes, vissersfamilies met een restaurant waar je kraakverse vis kan proeven of gastronomische topchefs. Alle tips zijn welkom.