Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - De Kruidhof
Events, Travel

Leeuwarden en Friesland – Culinair ontdekken

Print Friendly, PDF & Email

Leeuwarden culturele hoofdstad 2018,

In 2015 was Leeuwarden nog het decor voor ‘Hoofdstad van de Smaak’. Nu enkele jaren later werd deze Friese hoofdstad uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa 2018. Alles draait dat jaar rond het begrip “Iepen Mienskip”, Fries voor: open gemeenschap. Een heel jaar zullen in Leeuwarden en Friesland tal van culturele evenementen georganiseerd worden.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Leeuwarden en Friesland,

Leeuwarden is zich als stad sterk blijven ontwikkelen. Het gezellige centrum, een fonkelnieuw Fries Museum en ‘de mooiste jachthaven van Nederland’ zijn zomaar een paar belangrijke troeven van Leeuwarden en Friesland. Een boeiende stadscultuur wordt gecombineerd met een weids landschap, fascinerende natuurgebieden, verkoelend water, verrassende events en een gastvrije bevolking. Zo zal ook het UNESCO werelderfgoed De Waddenzee, de elf steden en heel Friesland een belangrijke rol spelen in 2018.

Leeuwarden – Foodie tips

Ook in 2016 waren we al eens te gast in Leeuwarden om de culinaire mogelijkheden van deze stad te ontdekken. Deze keer gingen we op pad om enkele inspirerende Fryske toppers in de buurt van Leeuwarden te ontdekken. Op het programma stond Grand-Café De Walrus, palingvisser Ale de Jager, Molen ’t Lam, Groot Kabel Biologische Schapenkaas en de Kruidhof in Buitenpost. Tussendoor genoten we nog van een rondleiding en degustatie bij Weduwe Joustra. Hierbij een overzicht van onze favorieten in Leeuwarden en Friesland.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Grand-Café De Walrus,

Grand-Café De Walrus bevind zicht in de historische binnenstad van Leeuwarden met een prachtig uitzicht over het Gouverneursplein. Hier kan je terecht voor een heerlijke kop koffie met gebak, borrelen met vrienden of collega’s of genieten van één van de lokale biertjes. Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor een snelle of juist uitgebreide lunch en of diner.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - De walrus

Wij namen plaats op één van de grootste en gezelligste terrassen van Leeuwarden. Hier genoten we van een lunch special met een broodje kroket, heerlijk pulled pork en een smaakvol mosterdsoepje. Een ideale kennismaking met de culinaire schatten van Leeuwarden.

Grand-Café De Walrus ¦ Gouverneursplein 37  ¦ Website

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - De walrus

Palingvisser – Ale de Jager

Ale de Jager keek als kind vol verwondering en verlangen naar de visser uit zijn dorp. Na jaren als timmerman te hebben gewerkt en ondertussen in de weekenden het vak van visser te hebben geleerd, kreeg hij in 2003 visrecht. ‘Een lot uit de loterij’, zoals Ale het zelf omschrijft.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Friese Held van de Smaak 2015

De Jager vist op een verantwoorde manier op paling en andere zoetwatervissen in de omgeving van Grou. Hij rookt de vis en levert deze rechtstreeks aan 12 restaurants in de omgeving. Als consument neemt hij je mee op praamvistochten langs de palingfuiken op de Friese meren en vertelt daar het verhaal van de beroepsbinnenvisserij. Wij kregen de kans om deze vers gerookte paling te proeven, wat een delicatesse! Nu moeten we enkel nog eens terug komen om mee te varen op zo een praamvistocht.

Visserijbedrijf A. de Jager ¦ Oan it Swin 9 ¦ 9008 se reduzum ¦ website

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Restaurant Eindeloos

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden vindt u in een monumentaal pand restaurant Eindeloos van eigenaar en chef-kok Willem Schaafsma. Deze chef gaat het liefst aan de slag met lokale producten die hij vaak rechtstreeks bij de producent koopt. Zo ziet hij Friesland als de schatkamer van Nederland. Biologisch, duurzaam en volgens het seizoen zijn de uitgangspunten van zijn keuken. In 2016 werd deze visie bekroond met de award ‘Duurzaam Restaurant van het Jaar’ door GaultMillau.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Maître-sommelier Jorrit Bokma zorgt in het restaurant voor spannende wijn-spijscombinaties. Zo werden wij verrast door prachtige wijnen uit Duitsland en Hongarije. Eindeloos staat voor een avond genieten van verschillende gerechten met een uitstekend glas wijn in een ongedwongen kader.

Restaurant Eindeloos ¦ Korfmakersstraat 17 ¦ 8911 LA Leeuwarden ¦ Website

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Alibi Hostel Leeuwarden

Het moet voor ons de eerste keer geweest zijn dat we overnachten in een Hostel. Kortom kon je dit beschrijven als een unieke ervaring. Alibi Hostel vind zijn onderdak binnen de muren van voormalige gevangenis de Blokhuispoort in het centrum van Leeuwarden.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - Alibi Hostel

Slapen in een oude gevangenis

Het gebouw dat tot 2007 dienst deed als gevangenis werd verbouwd tot een stoere hostel met uniek karakter. De cellen zijn ondergebracht op de 1e en 2e verdieping van de H-vleugel. Overnachten kan je doen in de slaapzaal voor 17 personen of in een cel voor 2 tot 4 personen al dan niet privé. Wij kregen de luxe 2 persoons cel toegewezen. Ik moet toegeven, de eerste keer dat die celdeur dicht valt geeft een vreemd gevoel, maar de ervaring is uniek. Het ontbijt bestond uit cornflakes, brood met enkele soorten beleg en confituur.

Alibi Hostel Leeuwarden ¦ Blokhuisplein 40 ¦ Website

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - Alibi Hostel

Botanische Tuin De Kruidhof

Op onze tweede dag in Friesland stond er een bezoek en lunch bij Botanische tuin de Kruidhof op de planning. De Kruidhof heeft 17 thematuinen met elk hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. Naast tuinen zoals de vlindertuin, de geneeskruidentuin en het Prehistorische hof ging mijn interesse vooral uit naar de Keukenkruidentuin.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - De Kruidhof

De kruidhof beschikt ook over een verkooptuin en winkel waar tal van kruiden aan schappelijke prijzen kunnen worden aangekocht. Na de wandeling door de kruidhof genoten wij van een lunch op het terras van het tuincafé. Hier gaat de chef aan de slag met verse biologische streekproducten en kruiden, natuurlijk uit eigen tuin. We genoten van een proeverij van verschillende huisgemaakte specialiteiten met o.a. verse tapenades en pesto’s, kruidenboter, een klein tasje soep en heerlijk zuurdesembrood. Een top lunch!

De Kruidhof ¦ Schoolstraat 29b ¦9285 Buitenpost ¦ Website

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken - De Kruidhof

Food Tour

We sluiten onze twee dagen Leeuwarden en Friesland af met een foodtour. Starten deden we in de Kleine Kerkstraat. In dit gezellige straatje vind je meer dan dertig speciaalzaken, elk met een uitgebreid en uniek aanbod. Deze winkelstraat werd in 2010 dan ook uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Meer over deze food tour kan je ook lezen in ons artikel van vorig jaar. Afsluiten deden we bij de Friese streekwinkel, Priuw. Één van de gezelligste winkels van Friesland waar je verschillende likeuren en bieren, kaas, mosterd en cranberry’s uit de streek kan vinden.

Leeuwarden en Friesland - Culinair ontdekken

Met dank aan gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslan en Leeuwarden Smaakstad voor de uitnodiging.
Meer info over Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 vind je hier

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ruben zegt:

    Ik wil zeker de foodtour in Leeuwarden en Friesland eens proberen. Nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *