Antwerpen Proeft begon ooit met 15 standjes op de Antwerpse Groenplaats. Deze 10de editie is inmiddels uitgegroeid tot de grootste culinaire show van België. Aan de Waagnatie kon je terecht bij 90 stands en paviljoenen, met voor elk wat wils. Voor deze jubileumeditie werden alle registers opengetrokken. Onder andere tv-kok Jeroen Meus met Würst, tv-gezicht en tweesterrenchef Sergio Herman en tv-kok en sterrenchef Piet Huysentruyt waren van de partij, net als tv-kok en sterrenchef Roger van Damme (njam!) en tv-kok en topchef Peppe Giacomazza (njam!).
Met deze affiche beloofde Antwerpen Proeft 2016 een top editie te worden. Het aantal deelnemende restaurant- en foodstands werd opgetrokken van 30 naar 40. Door niet 1 maar 2 indoorhallen in te richten werd de oppervlakte met 30 % vergroot. Ook het weer was goed gezind voor Antwerpen proeft. 4 dagen lang werd de waagnatie omgedoopt tot de culinaire hotspot van het Antwerpse stadscentrum.
Ook wij waren van de partij, niet om te koken maar op te proeven. Na een rit op de bus en een fietstocht door Antwerpen was het eerst tijd voor een heerlijk aperitief. Een frisse la chouffe soleil smaakte heerlijk bij deze zomerse temperaturen. Het hapje van Seppe Nobels, vegetarische köfte met bulgur, granaatappel en koriander was de eerste schot in de roos.
Chef Kevin De Backer van B23 bracht dit jaar spijtig genoeg geen dessert mee, want zijn creatie van vorig jaar was echt mega lekker. Niet getreurd want dit jaar scoort Kevin met twee hartige gerechten. Knap werk chef en veel succes met je Pop-up Bibiza op Bocadero deze zomer.
Oosterscheldepaling met crémeux van rode biet en Chioggia-biet
Tartaar van kalf, cannelloni van ossenstaart en gepekelde groenten
De toppers van L’ÉPICERIE DU CIRQUE scoren altijd. Op culinaire festivals staan zij bekend om hun origineel en overheerlijk fingerfood.
Stoofvlees-saté (zacht gegaarde varkenswangetjes met steranijs en stro van aardappel)
Mosseltjes met kerrie, kokos, koriander en pinda
Bij O&O ORIENTAL CUISINE kozen we voor de drie Franse oester op Balinese wijze, met gember, knoflook, chili en limoen
Restaurant ARDENT staat nu zeker op onze wish-list: Focaccia (plat, kruidig Italiaans brood) met daslook, rundertartaar en green meat-radijzen
WOUT BRU / BRASSERIE BRU BY SUZY serveert deze keer ook heerlijk fingerfoood: Kroepoek van paprika, gelakt buikspek en espuma van gerookte paprika
Restaurant MARCEL bracht deze twee topgerechten mee: In gin gemarineerde zalm met appel en wilde selder, afgewerkt met Granny Smith-appel, zure room en haringkaviaar
Huisgemaakte lamsmerguez met gekonfijte paprika, op barbecue gegaarde zoete ui, romige romesco (Catalaanse saus met o.a. amandel, paprika en geroosterde tomaat) en toastje met tapenade van zwarte olijf
Gevestigde waarde in Antwerpen, KOMMILFOO serveerde heerlijk gelakte varkensribbetjes met een mayonaise van hummus.
Als tweede gerecht serveerde deze asperge chef gemarineerde bonito (aan tonijn en makreel verwante vis), wilde groene asperges, panna cotta en een krokantje van sesamzaadjes, crème van erwten en kafferlimoen en jus van dashi en kafferlimoenblaadjes
Bij DUVEL MINI MASTERS konden we terecht voor een eerste hapje van Bert Jan Michielsen en Luc Dickens van THE BUTCHER’S SON.
Frisse kalfsrol met groene kruiden, een heerlijke match met de bijgeserveerde Duvel mini
PROEF DE GOESTING BIJ NJAM!
Hier serveerde Peppe Giacomazza van LA BOTTE eigenhandig geselecteerde bresaola (droog gerijpt Italiaans rundvlees), fris-pittige rucola, Parmezaanse kaas, huisbereide crema al tartufo.
Bij 12, PLACE DU MARCHÉ proefden we de verse ravioli van daslook, groene en witte asperge, lardo di Colonnata (met kruiden gerijpt Italiaans rugspek)
Patissier JOOST ARIJS serveerde ons favoriete dessert: Makaron van chocolade met grof zeezout, crémeux van citrus, crumble van cacao en sinaasappel, donkere chocolademousse (met Peruaanse chocolade met 63% cacao) en ijs van passievrucht en kalamansi.
Bij CHOCOLADEHUIS BOON proefde we hun finest selection pralines: caraques (volle chocolade) met duindoorn, brandnetel en zwart lavazout, noir de noir-truffel (pure chocolade) en stick met crumble van koffie
Afsluiten bij zonsondergang deden we opnieuw bij het Njam Paviljoen. Een top dessert van Roger van Damme van HET GEBAAR
Quenelle van chocolade (chocolademousse met toetsen van citrusvruchten)
Eindigen deden we nog met een heerlijk glaasje rode wijn bij Chateau Congo. Deze Amarone, Della Valpolicella van 2010 was mijn absolute favoriet
Tot mijn grote spijt heb ik het knapperig broodje met Pulled Pork: laag en traag gegaard varkensvlees, gerookte barbecuekruiden, jalapeño, nacho’s en pijp-ajuin van de Fingerfood truck niet geproefd. Deze werd bejubeld als een topgerechtje volgens Sergio Herman! En ook Willem Asaert & Piet Huysentruyt waren fan. Next time !!
Antwerpen Proeft, een dikke proficiat aan de organisatie en alle deelnemende chefs !!
Foto’s: Nikon D5500 35mm f/1.8