Seppe Nobels – Graanmarkt 13 & Parmaham
Op het welbekende Antwerpse theaterplein is top restaurant Graanmarkt 13 te vinden. Chef Seppe Nobels serveert een seizoensgebonden keuken in een laagdrempelig & bistronomisch concept. Elk ingrediënt dat op bord verschijnt heeft zijn eigen verhaal. Zo komen groenten van lokale telers uit de buurt en vis uit onze eigen Noordzee. Op de terrassen van zijn restaurant kweekt hij tot 120 verschillende kruiden, daarnaast zorgen zijn eigen bijen voor heerlijke stadshoning en een optimale bestuiving van de moestuin. Lees hier meer over een recente stage-dag en diner in Graanmarkt 13
Tijdens deze lunch maakte Seppe zijn verhaal helemaal duidelijk. Zo kwam imker Rik Janssens van Amielo ons wat meer vertellen over die bijenkasten op de terrassen van Graanmarkt 13. Honing proeven rechtstreeks van de honingraat, gewoonweg subliem. Een top natuurproduct dat Seppe graag gebruikt in zijn gerechten en de heerlijke Madeleines.
Een topproduct op een toplocatie,
Seppe had José Cristobal Álvarez Garcia van Olé Pata Negra uitgenodigd om de Parmaham aan te snijden. Een Parmaham die maar liefst 36 maanden gerijpt is, werd hier versneden tot een ware delicatesse.
Als aperitief serveerde Sander De Saegher een frisse kruidige cocktail op basis van Samova thee – maybe baby, de Antwerpse Havn gin met kaneel, rabarber en steranijs en een siroop van de verse kruiden van op het dak. In gezelschap van een dozijn foodbloggers was dit een geweldige start van de lunch.
Onder het motto “sharing is caring” serveerde Seppe enkele hapjes om te starten, natuurlijk met Parmaham. In de keuken koos Seppe voor een Parmaham die 24 maand gerijpt is. Deze ham kwam in verschillende smaken en texturen op tafel. Zo werd de hummus afgewerkt met olie van Parmaham en de gebakken slaharten geserveerd met een krokante crumble van de hamresten.
Hummus van kikkererwten – Olie van Parmaham
Gegrilde slaharten – Stadshoning – Parmaham
Radijs – Warme aioli
Als voorgerecht serveerde de chef een mooi stukje makreel. Deze werd ingewikkeld in Parmaham en kort aangebakken. Dit gerecht werd verder afgewerkt met yoghurt, courgette, bloem van courgette en een crumble van zwarte olijf.
Als hoofdgerecht had Seppe een subliem stukje tarbot in petto. ‘Graanmarkt 13’ style kwamen hierbij drie gerechten op tafel om te delen.
Witte asperge – Geroosterde kerstomaat – Parmaham
Wortel – Chermoula – Geitenkaas uit de kempen
Bulgur – Venkel – Granaatappel – Rozijnen – Lente-ui – Tuinkruiden
Als dessert had team Graanmarkt nog een heerlijk samenspel van cake, hangop, appel, rabarber en limoen in petto. Ideaal om deze heerlijke lunch mee af te sluiten.
Graanmarkt 13
2000 Antwerpen
Telefoon:03 337 79 92